UA / RU
Підтримати ZN.ua

Концентрація військ РФ біля кордонів України досягла максимальних значень з 2014 року – ООН

Заступниця генсека ООН закликала всі сторони виявити максимальну стриманість.

Концентрація російських військ біля українських кордонів досягла максимальних значень з 2014 року, зазначила на засіданні РБ ООН заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло.

"Напруженість навколо України зараз вища, ніж будь-якої іншої миті з 2014 року. Закликаємо всі сторони виявити максимальну стриманість і уникнути односторонніх дій",— наголосила Дікарло.

Заступниця генсека ООН підкреслила, що нинішні проблеми можуть і повинні регулюватися засобами дипломатії.

Вона також додала, що ООН продовжуватиме підтримувати будь-які такі зусилля.

Поки РФ продовжує нарощувати війська біля українських кордонів, американський президент Джо Байден знову побоюється, що російські війська можуть вторгнутися в Україну "найближчими кількома днями".

Читайте також: Україна в ТКГ ініціює позачергове засідання через чисельні обстріли на Донбасі з боку бойовиків

Восени 2021 року та взимку 2022 року Росія мобілізувала на українському кордоні 150 тисяч військових, розгорнувши підрозділи та сили з усіх своїх військових округів, включаючи Далекий Схід, та всіх дванадцяти армій. Це найбільше нарощування військового потенціалу Росії протягом останніх 30 років.

На додаток до трьох мотострілецьких дивізій, однієї повітряно-десантної дивізії та однієї морської піхотної бригади, постійно дислокованих у регіоні, Росія перекинула до кордону з Україною понад 60 мотострілецьких та танкових батальйонів, близько десяти ракетних батальйонів "Іскандер" та понад 30 артилерій. артилерійських батальйонів.

Розвідка Росії склала список цілей на території України, які у разі їхньої нейтралізації завадять українському командуванню відбивати російський напад. Цю карту також опублікувала естонська розвідка, зазначивши, що російська розвідка має такі списки для інших європейських країн.

Читайте також: Держдепартамент США: Росія плодить фейки і створює приводи для вторгнення в Україну

Плани Кремля щодо України чіткі і зрозумілі — або домінування, або ліквідація. Отже, із стратегічними цілями східного сусіда все гранично зрозуміло, питання лише в тактиці.

Про нову колективну угоду і «пекельні» санкції читайте в статті Дмитра Наталухи "«Будапешт-2»: 10 кроків, які зупинять Путіна" для читачів ZN.UA.