UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна і кохання

Від шлюбу до розлучення?

Автор: Алла Котляр

Українці поспішають жити, бо завтра може й не бути. Ми менше сумніваємося — варто щось робити чи ні, менше відкладаємо на потім, більше схильні ризикувати й часом імпульсивно йти за почуттями. Коли ми переживаємо стресову ситуацію, нам хочеться аби поруч був хтось, із ким можна розділити свої переживання. Це і про прагнення до хоч якоїсь стабільності, в якій є безпечна прив’язаність; і про соломинку до життя, за яку ми чіпляємося, щоб не залишитись наодинці зі своїми страхами, переживаннями.

Читайте також: Травма — це не божевілля: українцям потрібна психологічна допомога

Але в цього є й інший бік.

Стосунки пар, які побралися задовго до війни і зараз перебувають на відстані, проходять іспит на міцність. Витримують далеко не всі.

За минулий рік в Україні офіційно було зареєстровано майже вдвічі більше шлюбів, ніж за попередній. А ось розлучень, навпаки, — майже втричі менше. Однак адвокати і психологи кажуть, що намірів розлучитися бачать значно більше. Люди просто відкладають це на потім. Адже, на відміну від спрощеної під час війни процедури реєстрації шлюбів, процедура розлучення залишилася майже незмінною. І пари нерідко розривають стосунки на відстані, не подаючи документів на офіційне розлучення. Тож офіційна статистика може значно розходитись із реальним станом справ.

Як зберегти сім’ю? І чи завжди це потрібно?

«По-перше, треба подивитися на причину, — каже когнітивно-поведінкова терапевтка Юлія Кунта. — Тільки тоді можна думати, що з цим робити.

Юлія Кунта

Одна історія — це партнери, які розділилися через війну: чоловіки, наприклад, пішли на фронт, а жінки залишилися тут або виїхали за кордон.

Інша — коли жінка з дітьми виїхала, а чоловік залишився вдома: на відносно безпечній території або там, де йдуть активні бойові дії.

До речі, зі свого досвіду маю цікаве спостереження. Стосунки в парах, що залишилися тут і обоє перебувають на відносно безпечній території (чоловік не воює, принаймні поки що), стали більш близькими. Через спільні переживання, а часом — і за рахунок того, що є бажання не висовуватися, бо зовні — небезпека. Просто завмерти разом, сидіти вдома й нікуди не рухатись.

Інша ситуація з парами, в яких дружини задля безпеки дітей виїхали за кордон, а чоловіки залишилися. Тут я би розділила історії: коли чоловіки залишилися на відносно безпечних територіях чи там, де йдуть активні бойові дії.

Чим вища небезпека, тим частіше ми діємо інстинктами. Прагнення близькості чи сексу — один зі способів вижити, скинути стрес. Це — один бік ситуації. А другий — власне про безпечну прив’язаність, задля якої ми формуємо шлюб, прагнучи мати партнера на все життя, бути разом із людиною, з якою можемо переживати разом різні емоції — і горе, і радість.

Коли пари вимушено роз'їжджаються, це непросто. В тих парах, у яких були близькі емоційні стосунки, в тому числі сексуальні, і вони продовжують їх підтримувати (з допомогою різних засобів зв’язку або періодичних зустрічей), насправді так багато проблем не виникає, їм легше комунікувати.

А ось у пар, у яких труднощі були й до вимушеного розставання, проблем зараз побільшало.

Чоловік, який залишився в зоні активних бойових дій, переживає багато стресу, страху за своє життя і за майбутнє. Способів регуляції тривожних станів у нього не так багато. Коли поруч близький партнер, із ним можна розділити переживання. Можна бути вразливим, але є хтось, хто може підтримати.

Але якщо близької людини поруч немає і контакти на відстані (дзвінки, відеокомунікації) недостатні, стосунки стають проблемними. Не маючи об’єкта, від якого можна отримати підтримку, людина шукає нові стосунки. Стимулює її до цього ще й ситуація невизначеності, коли невідомо, що буде завтра, і вплинути на це неможливо.

Але, знову-таки, — так трапляється, якщо стосунки в сім’ї й раніше були непростими, бували складнощі з емоційною близькістю, вразливістю, розмовами або взаємною підтримкою.

Якщо стосунки були справді близькі, труднощі, однозначно, теж є, але це можна коригувати, комунікуючи.

У пар, чоловіки з яких залишилися на відносно безпечних територіях, ситуація схожа. Просто немає активної загрози життю. Переживання трохи інші. Часом вони про мобілізацію — чи чоловік відчуває себе готовим іти воювати? Це дуже непростий період. Якщо є безпечна прив’язаність і близький емоційний контакт із дружиною (в тому числі сексуальний), то свою вразливість чоловік може розділити з нею навіть на відстані. Йому не треба шукати іншого контакту. В нього він є. Пара проходить випробування відстанню, але контакт не втрачається.

Але якщо близького контакту немає, а чоловікові, наприклад, страшно, він не відчуває в собі сил іти воювати й захищати країну, то йому хочеться мати хоч щось, де він може ствердитись, почуватися чоловіком. Це можуть бути й нові стосунки — імпульсивні дії, через потребу показати, що я можу, існую, я — чоловік. Але, знову-таки, це — про пари, в яких не сформований хороший емоційний контакт».

Ані телефон, ані Інтернет справді не дають нам фізичного відчуття тепла обіймів і близькості. Але ми не тварини. І якщо маємо близький емоційний контакт, то можемо контролювати свої інстинкти й тілесний голод. До того ж деяким парам час від часу вдається зустрічатись у готелях біля західних кордонів України.

Якщо зрада все-таки сталася, але людина продовжує кохати свою другу половинку, яка перебуває на відстані, й не хоче втрачати шлюб, чи потрібно їй про це розповідати? З одного боку, це начебто про чесність у стосунках. З іншого — що має робити з цим пекельним знанням людина, котра перебуває за тисячі кілометрів? Можливо, варто її пощадити й не додавати болю? Коли варто розповісти про зраду, а коли — ні?

«Питання дуже неоднозначне, — вважає Юлія Кунта. — Ми прагнемо побудувати здорові стосунки, які передбачають безпечну прив’язаність. Це означає, що ми можемо бути собою, помилятися, падати, бути успішними чи неуспішними у стосунках, і наш партнер чи партнерка приймають нас. Це те, що не дається одразу й формується спільними роботою та зусиллями, — бути такими близькими людьми, які приймають одне одного.

Якщо в нас безпечні стосунки, то ми нібито можемо бути собою, що б не зробили, що б не трапилось у нашому житті, і відчуваємо, що будемо прийняті. Якщо у вас такі безпечні стосунки й ви розумієте, що потяг до іншої людини чи навіть закоханість були імпульсом або емоційним рішенням, — то ви можете про це сказати як про те, що щось відбулося, але це не є у ваших цінностях і почуттях, і далі працювати з цим. Це дуже болючий, непростий процес. Але з цим можна працювати. Пара може пройти це разом, якщо є прив’язаність, глибокі почуття і бажання бути разом. Людину, котра оступилася, не відкидають. Якщо йдеться про це і наміру зраджувати не було.

Якщо ж стосунки такими не є, тут вирішити дуже складно. Людина, що скоїла такий вчинок, має відповісти собі: про що це для неї — про намір мати інші стосунки чи про задоволення фізіологічних потреб і сексуальних бажань, які не можуть реалізуватися в партнерстві? А далі шукати контакт зі своїми цінностями і відповісти собі на запитання — що вона хоче з цим зробити: ділитися цим із партнером/партнеркою чи ні, бо це — дія, за яку людина несе відповідальність. Рішення має бути усвідомленим. Це — ваше життя. І ніхто не дасть вам відповідь, як зробити найкраще. Бо тільки ви знаєте, що це для вас означає».

Читайте також: Такі звичайні дива

Як зберегти стосунки? І чи завжди варто?

«Єдиний спосіб зберегти стосунки — робити кроки назустріч, — впевнена Юлія Кунта. —Якщо це саме та людина, з якою ми хочемо бути, вона має для нас цінність і ми відчуваємо прив’язаність, то завжди є сенс шукати місточки і докладати зусиль до відновлення зв’язку й комунікації.

Коли ж ми відчуваємо, що це не наша людина, не бачимо взаємності від іншої сторони, то робити це точно непросто.

Якщо чоловікові, наприклад, не потрібні стосунки з дружиною, його вибір бути з іншою усвідомлений і він чекав нагоди, щоб розійтися з дружиною, то, звісно, бігти за людиною, котра не хоче відновлювати стосунки, сенсу нема.

Коли до мене на терапію приходить пара, то я запитую: «Про що ваш запит?». Якщо вони кажуть, що хочуть бути одне з одним, але перед ними стоять виклики — інші стосунки, зрада, відстань або ще щось, то ми намагаємося подолати ці труднощі.

Але якщо партнери не хочуть бути одне з одним і просто шукають пояснення, то кожному з них дуже важливо запитати себе: чого я насправді хочу, що для мене цінне? Якщо двоє людей не мають на меті йти назустріч одне одному, то навіть якщо пара залишається разом, чи щасливі ці люди?».

Читайте також: Одруження з військовим: як це зробити під час війни

Чи стане на заваді різний досвід, отриманий кожним із пари?

Кожен українець зараз переживає страх, невизначеність і тривогу. Але досвіди в нас різні. Це може стати на заваді, а може, навпаки, об’єднати, вважає психотерапевтка. Завжди є варіант закритися, бо ми маємо різний досвід і не розуміємо одне одного. Але є й варіант піти назустріч одне одному — співпереживати і приймати досвід партнера.

За словами Юлії Кунти, до психологів зараз більше звертаються ті, хто перебуває на безпечній території. Серед них — невеликий відсоток пар, у яких дружина перебуває за кордоном.

А ось запитів на терапію від військових зараз небагато. Вони зайняті, виконуючи важливі завдання із захисту Батьківщини. Тимчасом, на думку одного військового, потрібно розділяти стосунки, які зав’язуються в мирному побуті, і ті, що зав’язуються на фронті. За його словами, він жодного разу не бачив, щоб останні завершились успішно: «Це такий собі курортний роман. Тільки курорт дуже поганий».

«Так, тут керує інстинкт самозбереження, — каже Юлія Кунта. — Особливість у тому, що це такий викривлений світ, де все дуже яскраво. Коли щодня відчуваєш загрозу життю, і цей день може бути останнім, ти віддаєшся почуттям, наче востаннє. Проблеми й дрібниці звичайного побуту нікого не цікавлять. Є тільки виживання.

У мирний час усе працює зовсім інакше. І коли ці пари повертаються в мирне життя, то може виявитися, що вони не мають нічого спільного, крім виживання. Тоді вони шукають адреналін, якісь яскраві враження, щоб знову повернутися до цього відчуття небезпеки, яскравості емоцій. І буває так, що в процесі адаптації до мирного життя ці пари розпадаються. Але про це поки що зарано говорити. Впевнена, що серед таких пар будуть і успішні».

Навряд чи варто казати, що після перемоги нас очікує хвиля розлучень, вважає психотерапевтка. Але відстань, війна — дуже складний період для кожної людини і виклик для сімейних стосунків. Війна відкрила багато непростих переживань. Дистанція в кілометрах, яка утворилася між парами, поглиблює емоційну дистанцію, яка була раніше. Найбільша проблема в тому, що люди закриваються, не комунікують і втрачають контакт.

Більше статей Алли Котляр читайте за посиланням.