UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол ЄС прокоментував прийняття закону, возобновляющего роботу ВККС

Євросоюз готовий призначити незалежних експертів для підтримки вибору ВККС.

Ухвалення закону, що відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) - це рішучий крок є фундаментальна реформа судової системи України, заявив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

"Рішучий крок до фундаментальної реформи судової системи України, зроблений сьогодні Верховною Радою. Вітаю прийняття реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, з нетерпінням чекаю остаточного тексту №3711-д відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії", - твітнув Маасікас у вівторок.

Дипломат підкреслив, що Євросоюз готовий призначити незалежних експертів для підтримки вибору ВККС.

"Для проведення всеосяжної судової реформи необхідно реформувати також Вища рада правосуддя - відповідний законопроєкт знаходиться в стадії розробки", - додав Маасікас.

Як повідомлялося, Рада прийняла закон про відновлення роботи ВККС. Проголосували 293 народних депутатів. Депутати прислухалися до рекомендацій Венеціанської комісії щодо вирішального голосу міжнародних експертів при відборі членів ВККС.

Читайте також: Пані посол Німеччини про судову реформу в Україні: у комісіях з відбору суддів мають бути незалежні експерти

Водночас в інтерв'ю ZN.UA глава правового комітету Ради Андрій Костін заявив про те, що у фракції “Слуга народу” як ніколи налаштовані на те, щоб запустити Вищу кваліфікаційну комісію суддів і оновити склад Вищої ради правосуддя. Ба більше, за його словами, “слуги” підтримають ключову роль міжнародних експертів у формуванні ВККС і ВРП.

Детальніше про причини блокування судової реформи, внутрішню фронду і найближчі ключові голосування в парламенті читайте в інтерв’ю з Андрієм Костіним, з яким поспілкувалася Інна Ведернікова.

Судова реформа в нашій країні має бути всеосяжною. Венеціанська комісія Ради Європи дає свої рекомендації вже не перший рік, але, попри це, Київ поки що не домігся реального успіху. У жовтні минулого року Венеціанська комісія підтримала необхідність швидкого запуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Детальніше читайте в інтерв'ю Олександра Хребта з президентом Венеціанки Джанні Букіккіо.