UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дружина власника серверів з електронними деклараціями працює в Конституційному суді - НАЗК

У НАПКА про це дізналися тільки 4 листопада.

Дружина Андрія Мартиненка, власника фірми "Алтаюр", на чиїх серверах НАЗК зберігає електронні декларації, працює в Конституційному суді.

Про це заявив глава НАЗК Олександр Новіков, передає "Громадське".

"Після рішення Конституційного суду, про що ми дізналися - дружина власника ТОВ" Алтаюр "працює в Конституційному суді. Яким консультантом. Буквально з'ясували ось вчора це", - зазначив він.

НАЗК з 2017 року орендувало у "Алтаюра" сервери для реєстру. Вони використовуються підприємством "Українські спеціальні системи", яке адмініструє реєстр.

На початку 2020 року в НАЗК запідозрили завищені ціни оренди. Після цього договір з "Алтаюром" не був продовжений, Національне антикорупційне бюро почало розслідування, а сервери згодом заарештували. В "Алтаюре" завищення ціни заперечують і заявляють, що після відмови продовжити договір їм незаконно не повернули обладнання, на той момент ще не арештоване.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційної платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим. Його підтримав суддя Василь Лемак.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

На екстреному засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, були прийняті рішення знову відкрити реєстр е-декларацій, а також внести в Раду невідкладний законопроект «Про відновлення доброчесності конституційного судочинства». Вигодонабувачами скандального рішення КСУ Зеленський назвав олігархів і агентів впливу РФ.

Тим часом спікер Дмитро Разумков і ще сотня депутатів внесли до Ради альтернативний законопроект

Відзначимо, що через день після винесення КСУ скандального рішення по електронним деклараціям "Алтаюр" направило в Нацагентство з попередження корупції вимога відключити обладнання і видалити з нього інформацію про деклараціях.

5 листопада Верховна Рада повинна розглянути в першому читанні проєкт державного бюджету на 2021.

У п'ятницю, 6 листопада, народні депутати повинні розглянути законопроєкт про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу   Україна, які раніше були визнані Конституційним судом України (КС), не відповідають Основному закону.

Водночас президент Володимир Зеленський наполягає на ухваленні законопроєкту про розпуск КСУ. Президент пригрозив депутатам розпуском, якщо вони не розберуться з КСУ.

Відзначимо, що ст. 90 Конституції наділяє президента правом дострокового припинення повноважень Верховної Ради виключно в трьох випадках:

Комітет ВР з питань антикорупційної політики на засіданні 3 листопада підтримав законопроєкт № 4304 , поданий спікером ВРУ Дмитром Разумковим і групою депутатів. Законопроєкт передбачає відновлення е-декларування без розпуску суддів КСУ.

Детальніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лєменова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» в ZN.UA.