UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога Україні від МВФ і ЄС, а також продовження безвіза залежатимуть від боротьби з корупцією - Маасікас

І МВФ, і ЄС ставлять свою допомогу Україні в залежність від боротьби з корупцією.

Глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас заявив, що допомога Україні від Міжнародного валютного фонду і Європейського союзу, а також продовження безвізового режиму з країнами ЄС залежатимуть від боротьби української влади з корупцією. Про це він написав у Twiiter.

"Економічна стабільність України зміцнюється за рахунок кредиту від МВФ в розмірі 5 млрд доларів. Планується отримати ще 1,2 млрд євро допомоги від ЄС (поряд з продовженням користуватися безвізовими поїздками). Обидві організації ставлять свою допомогу в залежність від боротьби з корупцією", - написав він, коментуючи статтю "Конституційний суд України атакує антикорупційні закони", яка опублікована у виданні "The Economist".

Читайте також: Україна втрачає прогрес у боротьбі з корупцією — The National Interest

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим. Його підтримав суддя Василь Лемак.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

На екстреному засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, були прийняті рішення знову відкрити реєстр е-декларацій, а також внести в Раду невідкладний законопроект «Про відновлення доброчесності конституційного судочинства».

Докладніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» у ZN.UA.