UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арахамія приїхав до КСУ просити Тупицького пояснити, чому «все так швидко і непрозоро»

Голова фракції «СН» вбачає у цьому вплив групи ангажованих осіб, однак досі не визначився, яких саме.

Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія приїхав до Конституційного суду України, аби поспілкуватись із його очільником Олександром Тупицьким.

У коментарі журналістам телеканалу «Україна» Арахамія обурився швидкістю, з якою КСУ взявся визнавати неконституційними положення фундаментальних законів.

«Такої швидкості дійсно не було ніколи, що свідчить про те, що це не нормальна робота Конституційного суду, незвичайна робота. Треба розбиратись. (…) Я буду просити пана Тупицького пояснити, чому так зараз відбувається, у такому супертурборежимі, і чому все закрито і непрозоро», - заявив він.

На думку очільника фракції, окрім президентського законопроекту, яким пропонується примусовий розпуск суддів КСУ, є й інші, законні варіанти врегулювання конституційної кризи. Зокрема, судді могли б самі піти у відставку, вважає він.

«Конституційний суд може побачити, що в нього немає довіри у суспільства і добровільно піти у відставку. Це міг би бути добрий крок. (…) Чи голова міг би сказати, приміром, що до мене є недовіра суспільна, давайте  зробимо переобрання голови Конституційного суду. (…) Але я не думаю, що ці люди це будуть робити», - підкреслив він.

Говорячи про причини деструктивної поведінки суддів Конституційного суду, Арахамія зазначив, що це може бути як «ангажованість окремих груп» (називати конкретні імена він не став, пославшись на те, що на разі складно визначитися із цим), так і бажання суддів уникнути відповідальності, якщо буде доведено, що їхні статки нажито у незаконний спосіб.

«Ви ж знаєте, що було відкрито декілька кримінальних проваджень проти суддів Конституційного суду. І фактично те, що вони зараз же скасували, це означає примусове закриття кримінальних справ. Навіть якщо ми цього тижня відновимо в оригінальному стані ці законопроєкти, справи вже буде закрито», - зазначив Арахамія.

Дивитися з 1:42:00 хвилини.

Читайте також: У Раді зареєстрували законопроект про позбавлення КСУ бюджетного фінансування

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим. Його підтримав суддя Василь Лемак.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

На екстреному засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, були прийняті рішення знову відкрити реєстр е-декларацій, а також внести в Раду невідкладний законопроект «Про відновлення доброчесності конституційного судочинства».

Докладніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» у ZN.UA.