У французькому департаменті Шаранта згорів винний льох, в якому зберігалися 250 гектолітрів коньяку. Пожежа, що спалахнула опівдні суботи, 15 червня, охопила погріб площею 200 квадратних метрів, фермерський будинок і сарай загальною площею 1000 квадратних метрів, передає BFMTV.
У ліквідації загоряння були задіяні 70 пожежників, до другої половині дня їм вдалося загасити пожежу. Протягом ночі вони чергували на місці події на випадок повторного займання.
У пожежній службі департаменту повідомили, що вогнеборцям вдалося попередити пожежу на сусідньому коньячному заводі, де зберігається 350 гектолітрів напою, врятувати більше 10 сільськогосподарських машин. Пожежники також перерізали високовольтну лінію електропередач поблизу місця пожежі.
Наголошується, що пожежі на винокурних підприємствах департамент Шаранта трапляються відносно рідко, але є дуже небезпечними: під час горіння місць зберігання міцного алкоголю виділяється мало диму та багато тепла, а полум'я синього кольору є малопомітним. Тому вогонь може швидко охоплювати великі площі і приводити до серйозних руйнувань.
Нагадаємо, що підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом, Україна зобов'язалася відмовитися від використання захищених географічних назв. Зокрема, вироблені в Україні бренді й ігристі вина не можна буде називати "коньяк" і "шампанське". Крім того, з 2026 року назви "мадера", "херес" і "кальвадос" застосовуватимуться виключно до продукції конкретних виробників.
Детальніше читайте в матеріалі Дмитра Нікулеска "Прощай, коньяк, і здрастуй, укрньяк" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".