Коньячні заводи з 1 січня 2017 року мають випускати продукцію з мінімальним вмістом вітчизняного спирту 15%, про це йдеться у нових правилах виробництва і зберігання коньяків, які розробило Мінагрополітики, повідомляє прес-служба відомства.
Протягом 10 років мінімальний вміст вітчизняного спирту в українських коньяках має зрости з 15% до 85%. На думку чиновників, це має потіснити імпортерів, оскільки зараз дві третини українського коньяку виробляється з імпортного спирту.
"Таким чином, ми підтримуємо національного товаровиробника. Від цього виграють у першу чергу ті господарники, які мають свої виноградники", - зазначив міністр аграрної політики Тарас Кутовий на своїй сторінці у Facebook.
За даними міністерства, Україна через захоплення Криму втратила 30% площ виноградників, дефіцит коньячних спиртів становить декілька мільйонів декалітрів. Загалом в Україні нараховується біля 1,5 тис господарств, які культивують виноград. Для покриття дефіциту треба збільшити площі під виноградники на 20 тис. га, що потребує інвестицій на суму понад 12 млрд грн.
На сьогодні в Україні діє 13 ліцензій на виробництво коньяку. Виробництво в 2015 році склало 2,96 млн дал.
Нагадаємо, що на початку жовтня президент підписав закон, який покликаний стимулювати виробництво вина в Україні. Змінами, зокрема, українських виноробів позбавили від необхідності платити півмільйона гривень за ліцензію для того, щоб почати продаж своєї продукції.