Південна Корея розглядає можливість створення власної ядерної зброї: чи вдастся їй це зробити? — Bloomberg

Поділитися
 Південна Корея розглядає можливість створення власної ядерної зброї: чи вдастся їй це зробити? — Bloomberg © depositphotos.com/Rateland
Південній Кореї буде важко фінансувати ядерну програму, не скоротивши значні витрати на свої військові сили.

Ядерне нерозповсюдження — одне з найбільших стратегічних досягнень Америки. Майже через 80 років після трагедії в Хіросімі менш ніж 10 країн володіють найсмертоноснішою зброєю у світі — це результат міжнародної співпраці й могутності США.

Минулорічна Вашингтонська декларація, підписана президентами Джо Байденом і Юн Сок Йолем, зобов'язала США зробити Південну Корею більш тісним партнером у плануванні потенційного застосування ядерної зброї у воєнний час. Аналітики й політики зараз обговорюють, чи варто Сеулу домагатися повернення американської тактичної ядерної зброї на Корейський півострів після майже трьох десятиліть. Згідно з опитуваннями громадської думки, переважна більшість південнокорейців навіть хочуть, щоб країна створила власну ядерну зброю, зазначає Хел Брендс, колумніст Bloomberg Opinion.

Такі настрої в Південній Кореї можна зрозуміти. Ядерний і ракетний арсенали Північної Кореї стають все більш загрозливими. Південнокорейські аналітики, побоюються, що північний диктатор Кім Чен Ин незабаром зможе похвалитися справжньою ядерною тріадою: ракетами наземного базування, ракетно-ядерними підводними човнами й літаками з ядерним озброєнням. Вони також побоюються, що новий альянс Кіма з Росією надасть технологічну допомогу для розробки його ракет.

На думку колумніста, як тільки арсенал Північної Кореї перевершить американську національну систему протиракетної оборони, США не стануть захищати Сеул, якщо це може призвести до ядерних ударів по самій Америці. Існує також фактор Дональда Трампа. Страх полягає в тому, що друге президентство Трампа розірве союз з Вашингтоном, залишивши Південну Корею вразливою.

Південну Корею турбує нарощування Китаєм своїх ядерних озброєнь, а також агресія ядерних держав проти неядерних. Але ймовірність того, що Південна Корея найближчим часом розробить ядерну зброю, є низькою. Країні буде важко фінансувати ядерну програму, не скоротивши значні витрати на свої звичайні військові сили.

Раніше міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік зазначив, що Сеул ризикує розірвати свій союз із США та викликати шок на фінансових ринках, якщо почне створювати ядерну зброю. Він відкинув внутрішні заклики в країні до створення власного арсеналу для стримування КНДР.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі