Зустріч Байдена та Меркель навряд чи вирішить питання «Північного потоку-2» — FT

Поділитися
Зустріч Байдена та Меркель навряд чи вирішить питання «Північного потоку-2» — FT © voanews.com
Газопровід буде одним із центральних тем для обговорення.

Президент США Джо Байден та канцлер Німеччина Ангела Меркель на зустрічі у Вашингтоні будуть обговорювати питання «Північного потоку-2». Зростають надії на те, що Німеччина та США можуть нарешті наблизитися до врегулювання своїх розбіжностей щодо трубопроводу, який може дозволити транспортувати російський газ безпосередньо до Європи. Меркель з усіх сил намагалася «придушити» ці розбіжності, пише Financial Times.

Поїздка Меркель до США, ймовірно, стане її останнім візитом до Сполучених Штатів на посаді канцлера Німеччини. Водночас Меркель заявила, що не знає, чи дійсно вона зможе досягнути згоди із Байденом щодо питання «Північного потоку-2».

«Думаю, швидше за все ні», - сказала вона журналістам.

Американсько-німецькі відносини почали відновлюватися після того, як постраждали під час років президентства Дональда Трампа. З моменту приходу в Білий дім Байден зупинив заплановане Трампом виведення 12 тисяч американських військовослужбовців з Німеччини, відмовився від частини санкцій проти «Північного потоку-2» і повернувся до вирішення торговельних суперечок, які стали причиною конфлікту між Вашингтоном і Берліном.

«Я думаю, що Сполучені Штати не мають кращого партнера, кращого друга, ніж Німеччина», - заявив минулого місяця державний секретар Ентоні Блінкен, перебуваючи у Берліні.

Але поряд зі складними проблемами, такими як Китай та витрати на оборону, «Північний потік-2» залишається причиною суперечок між США та Німеччиною.

Президент України Володимир Зеленський після переговорів із Меркель заявив журналістам, що газопровід «потенційно загрожує безпеці України». Тим часом Байден назвав проект «поганою угодою для Європи».

Майже завершений трубопровід значно розширить обсяг газу, який Росія зможе транспортувати безпосередньо до Європи, в обхід України. Критики заявляють, що це посилить залежність Європи від російської енергетики та зробить Україну більш вразливою до тиску Кремля.

Шанси на компроміс щодо питання «Північного потоку-2» між Меркель та Байденом незначні, однак деякі чиновники та дипломати заявляють, що обидві сторони можуть працювати над «пакетом гарантій», який би зменшив занепокоєння України.

«Йдеться не лише про «Північний потік-2», ідея полягає в тому, щоб зробити Україну менш сприйнятливою до російського шантажу і менш залежною від російського газу», - сказав прес-секретар партії соціал-демократів Нілс Шмід.

Перший варіант - це механізм, що дозволяє Німеччині заблокувати трубопровід, якщо Росія буде чинити тиск на Україну, для прикладу, припиняючи поставки газу, які наразі проходять через транзитну систему України.

«Запуск газопроводу не може відбутися без гарантій безпеки для країн Східної Європи», - нещодавно заявив представник Християнсько-демократичного союзу Родеріх Кізеветтер. Росіяни, за його словами, повинні надати «гарантії» того, що вони будуть поставляти Україні «фіксовану кількість газу в майбутньому».

Меркель натякнула в понеділок, що Німеччина буде вимагати, аби російський газ продовжував транспортуватися через Україну навіть після закінчення терміну дії поточного контракту на транзит у 2024 році.

«Ми не безсилі. Ми дали обіцянку Україні, і будемо дотримуватися її», - сказала вона.

Зеленського, ймовірно, ці слова не заспокоїли.

«Я вважаю, що таких гарантій замало», - сказав він.

Інший варіант вирішення питання передбачатиме тісну співпрацю між Німеччиною та Україною у галузі відновлюваних джерел енергії.

Берлін хоче допомогти Україні стати потенційним постачальником «зеленого водню» для німецької промисловості - про це говорили у березні минулого року міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр та український прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Берліні.

«У нас є 2 млрд євро на міжнародні водневі проекти», - написав Альтмайєр у своєму Twitter у травні.

Хоча шанси на вирішення питання газопроводу цього тижня у Вашингтоні низькі, очевидно, що Байден хотів би врегулювати конфлікт навколо «Північного потоку-2» до запланованого візиту Зеленського до Білого дому влітку цього року.

Ймовірно Байден хоче зняти це питання з порядку денного, тому що це гаряча політична тема всередині країни, враховуючи різку критику з боку обох партій в Конгресі США, коли Байден відмовився від частини санкцій проти газопроводу.

«Північний потік-2» - не єдина проблема у відносинах між США та Німеччиною. США досі засмучені через те, що Берлін не витрачає 2 відсотки свого валового внутрішнього продукту на оборону - мета, яку Німеччина прийняла у 2014 році, але досі не виконала.

Існують також відмінності щодо Китаю. Байден намагається отримати європейську підтримку жорсткішого підходу до Пекіна, але політична еліта Німеччини не хоче бути втягнутою в нову холодну війну. Меркель, яка покидає посаду канцлера у вересні, постійно наголошувала на необхідності партнерства з Китаєм.

Професор міжнародної політики в Університеті Регенсбурга Стівен Бірлінг зазначив, що дружні жести Байдена щодо Берліна були не просто мотивовані доброзичливістю.

«Все це передоплата, щоб отримати підтримку Німеччини жорсткої політики щодо Китаю», - сказав він.

Однак Байден, ймовірно, буде розчарований, вважає аналітик.

«Реальність така, що Німеччина не готова підтримувати США в цьому питанні», - сказав Бірлінг.

Однак, додав Шмід, в той час як «Меркель чітко дала зрозуміти, що не змінює свою політику відносно Китаю, все може змінитися, коли вона покине посаду канцлера».

У переддень візиту Ангели Меркель до Сполучених Штатів у Берлін прибув Володимир Зеленський. Головну увагу на переговорах було приділено газопроводу «Північний потік-2». Але чи готовий Берлін надати Україні економічні компенсації та гарантії безпеки?

 Про те, як відбулися переговори українського президента і німецької канцлерки, — читайте у статті Володимира Кравченка «Меркель не повернула назад «Північний потік».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі