Через війну, яку розв'язала Росія, зима буде особливо складною. Українцям треба бути готовими до всього — до перебоїв з опаленням, водою, електрикою, проблем з постачанням.
Найпростіший спосіб підготуватися до непростих часів — зробити запаси їжі та води, які стануть у нагоді у разі надзвичайної ситуації.
Як правильно зробити запас води
Розрахувати запас води необхідно відповідно до кількості членів вашої родини, пише dovidka.info.
Одній дорослій людині на добу потрібно:
- 3 літри питної води (включаючи рідину, що споживається з їжею);
- 10-12 літрів для гігієни та приготування їжі.
Необхідно зробити запас води щонайменше, ніж на 72 години.
Якщо ви не впевнені у якості питної води, необхідно заздалегідь придбати засоби для додаткового очищення – фільтр-глечик для механічного очищення води або таблетки для швидкого знезараження води.
Як правильно зробити запас продуктів
Заздалегідь слід подбати про продукти харчування тривалого зберігання. За потреби їх можна буде взяти з собою в укриття.
Бажано, щоб ці продукти не потребували великої кількості води для приготування.
Необхідно скласти перелік товарів, які вживає ваша сім'я і створити триденний запас.
Навіть в умовах відсутності електрики краще спочатку тримати їжу в холодильнику: він ще кілька годин після відключення зберігатиме холод. У такому випадку потрібно в першу чергу з'їсти продукти, що швидко псуються, і рідше відкривати дверцята холодильника.
Якщо надворі низька температура, їжу можна тримати там.
Список продуктів тривалого зберігання для тривожної валізи:
- сублімовані продукти (каші, супи, локшина);
- консерви м'ясні, рибні, овочеві;
- хлібці та сухе печиво;
- горіхи;
- шоколад;
- сухофрукти.