Зі спекою та дощами: синоптик розповів, яким буде липень 2023

Поділитися
Зі спекою та дощами: синоптик розповів, яким буде липень 2023 © Політична партія «Слуга Народу»
Це найтепліший місяць року.

Як і прогнозували синоптики, початок липня приніс спекотні дні. Кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальчич розповів, яким буде другий місяць літа.

Він нагадав, що липень на території України вважається найтеплішим місяцем за значеннями середньої температури повітря, яка становить +19…+25 °С, у Карпатах +13…+18 °С.

Абсолютний максимум температури повітря коливається в межах +34…+39,9 °С, у південних, східних, Дніпропетровській областях та Криму місцями +40…+41 °С, у гірських районах +26…+33 °С. Абсолютний мінімум температури складає +1...+9 °С, на півдні Одеської, Херсонської області та в Криму місцями +10...+12 °С, на високогір'ї Карпат до -1 °С.

Переважна кількість опадів у липні конвективного походження, тому розподіл дощів, а також їх інтенсивність носить досить плямистий характер по території. Середня місячна кількість опадів у західних, північних та Вінницькій областях становить 62 – 119 мм, у Карпатах 131 – 170 мм, на решті території країни 37 – 75 мм (на південному сході місцями 23 – 36 мм). Практично щороку спостерігаються сильні зливи, під час яких може випасти більше однієї місячної норми опадів. Зрідка трапляються смерчі, а також стихійної сили буревії.

Яким буде липень 2023

Цього року липень розпочався з активного надходження теплого повітря з півдня, з районів країн Балканського півострова, Середземного моря та півострова Мала Азія. На тлі висотного гребеня та південно-західних повітряних потоків, температурний фон у першій декаді місяця очікується вищим за середні багаторічні показники. У більшості областей України денна максимальна температура сягатиме +27…+33 °С, за винятком західних та північних регіонів – тут передбачаються комфортні +23…+28 °С. Кількість опадів очікується недостатньою у південних та східних областях. Водночас, у західній частині України спостерігатиметься їх надлишок, особливо у Карпатському регіоні.

У другій декаді липня температура повітря збережеться вищою за норму з максимальними значеннями традиційно в південній половині країни. Дощі розподілятимуться нерівномірно по території, місцями у супроводі гроз, граду та шквалистого вітру. Не виключені і небезпечні конвективні явища, які можуть спричинити несприятливі наслідки. Крім того, на тлі тривалого періоду високих температур, є ризик розвитку ґрунтової посухи у південних, центральних та місцями у східних областях. Очікується іисокий рівень пожежної небезпеки у регіонах.

Третя декада липня може стати більш прохолодною та вологою, оскільки є передумови для розвитку північно-західних циркуляційних процесів, у ході яких на територію України інтенсивніше почнуть надходити свіжі повітряні маси скандинавського походження. Проте, у південній половині країни ситуація із зволоженням залишиться на досить складному рівні.

Тож середня температура в липні 2023 року опиниться в межах +20…+25 °С, що на 1 – 2 °С вище за норму. Сумарна кількість опадів за місяць становитиме 42 – 95 мм, у західних областях та в Карпатах місцями 100 – 170 мм, що в межах норми, місцями вище за норму на 10 – 25 %.

В останні роки на планеті домінувала холодна течія Ла-Нінья, але зараз експерти чекають на розвиток теплої течії Ель-Ніньйо. Нагадаємо, яким буде літо 2023 за прогнозами синоптиків та чи чекати українцям на спекотні дні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі