Грози, шквали та спека: синоптики розповіли, яким буде літо 2023

Поділитися
Грози, шквали та спека: синоптики розповіли, яким буде літо 2023 © Pixabay
За їх прогнозами, це літо буде нетиповим для України.  

Метеорологічне літо традиційно прийшло в Україну раніше за календарне. Середня добова температура перевищила +15. Синоптики розповіли, яким буде літо 2023 в Україні та чого чекати від кожного місяця, пише Telegraf.

Яким буде погода влітку 2023

За словами завідувачки відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіри Мартазінової, цього року весняний сезон видався нетиповим, тож нестійка погода буде і влітку.

«Можна сказати, і всі це відчувають, що погодні умови ніби зсунуті: вони не такі, як були в попередні роки. Наприклад, квітень, який повинен був бути дуже «сухий», виявився дощовим, а у травні, в якому випадає найбільша кількість опадів, друга половина цього місяця виявилася «сухою». Тому погодні умови нестійкі і це буде спостерігатися кожного місяця і надалі», — пояснила вона.

Кандидат географічних наук, кліматологиня Віра Балабух стверджує, що українська метеорологічна ситуація – відлуння глобальних процесів у зміні клімату, які спостерігаються просто зараз.

«Сезонну погоду визначають процеси в океанах. Зараз завершився період, коли протягом трьох років циркуляцією атмосфери значною мірою керувала Ла-Нінья – холодна течія в екваторіальних широтах Тихого океану, і на заміну приходить Ель-Ніньйо. Саме Ель-Ніньйо набуватиме сили на початку літа і впливатиме на клімат найближчими роками у Північній півкулі», — додала вона.

За словами вчених, очікується, що наступний літній сезон також буде нетиповим.Перебудова в атмосфері призведе до того, що літо в Європі в цілому, і в Україні зокрема, буде досить теплим, порівняно з середніми багаторічними даними.

Якою буде погода в Україні червні 2023

Як пояснила Вазіра Мартазінова, червень характеризується найбільшими опадами та грозами. Судячи з усього, і цього року в червні буде спостерігатися така ж ситуація. Окремі дні червня будуть дуже спекотними, однак опадів буде достатньо.

Незважаючи на це, в Укргідрометцентрі запевняють, що другої серії паводків у столиці чекати не варто. За словами начальника відділу гідрологічних прогнозів Іллі Перевозчикова, водопілля вже завершується, поступово рівень води піде на спад. Це пов’язано в першу чергу з літньою погодою.

Погода у липні в Україні 2023

За прогнозами вчених, багатим на погодні сюрпризи буде саме другий місяць календарного літа.

«Найбільш нестійкою погода буде в липні. Як правило, в цьому місяці спостерігаються високі температури і це період інтенсивної конвективної діяльності, коли розвиваються потужні грози, град, шквали, смерчі. Очевидно, що цього року винятку не буде, адже, судячи з прогнозів світових кліматичних центрів, в липні буде досить багато несприятливих погодних умов і різких коливань температури», — пояснила Віра Балабух.

Якою буде погода в серпні 2023

Незважаючи на те, що давати прогнози на останнім місяць літа складно, синоптики попереджають, що серпень може виявитись досить неочікуваним.

«Середня температура повітря за сезон на один-два градуси буде вищою. При цьому очікується, що найбільш аномально високі температури спостерігатимуть на заході та півночі України», — підсумувала Віра Балабух.

Вчені вважають, що у найближчі кілька років на нас чекають екстремальні хвилі тепла. Це пов'язано з феноменом Ель-Ніньйо, який вплине на погоду в усьому світі і, ймовірно, зіграє свою роль у кліматичній кризі. Якщо Ель-Ніньйо буде сильним, він може призвести до нових безпрецедентних хвиль тепла у 2023-24 роках. А вони, своєю чергою, призведуть до нових рекордів глобальної температури.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі