Глава МОЗ Максим Степанов пояснив, що у закладах громадського харчування найбільша ймовірність інфікуватися коронавірусом. Саме цим можна пояснити рішення Кабміну ввести локдаун з 8 по 24 січня, зазначив глава МОЗ.
"Ми знаємо, як зростатиме захворюваність, які чинники впливають на зростання. Доречно було б взагалі не проводити святкування по ресторанах, ризик інфікування в закладах громадського харчування є найвищим", - сказав Степанов.
Він також зазначив, що немає сенсу обмежувати роботу громадського транспорту, позаяк правила, які вводить влада, зменшать людську мобільність.
Степанов додав, що протиепідемічні заходи, які вводитимуть, показують свою ефективність.
"Все почалося з локдауну на початку року, що дозволило звести першу хвилю до мінімуму. Якби тоді кількість хворих протягом тижня було 1 тис. хворих на добу, ми б отримали колапс медичної системи... Після цього ми перейшли до формату адаптивного карантину, який міг працювати до певного рівня захворюваності. Але ми не дійшли до тих цифр, як деякі європейські країни, що дозволило не входити в жорсткий локдаун. 9 листопада ми ввели єдиний режим карантинних заходів, коли ми щотижня зростали на 30-35% хворих і госпіталізацій. Ми також залишили грудень робочим. У січні ми заздалегідь попередили, що будемо вводити жорсткий карантин, щоб збити кількість хворих до мінімуму", - підсумував Степанов.
Напередодні уряд прийняв рішення про посилення карантинних обмежень в січні. Серед іншого, з 8 по 24 січня заборонять відвідувати заклади громадського харчування, закриють розважальні заклади, спортзали, фітнес-центри тощо. Салони краси та перукарні працюватимуть за умови попереднього запису і без очікування в залі.
Попри те, що в цей період буде діяти низка заборон, схожих з тими, що були під час весняного локдауну, транспорт все ж функціонуватиме. ZN.UA розповіло, як це відбуватиметься.
Крім того, загальнонаціональний карантин, який мав діяти до кінця року, Кабмін продовжив до 28 лютого. До кінця зими продовжений і режим надзвичайної ситуації. Крім того, тепер заклади громадського харчування (крім січневого карантину) зможуть працювати до 23:00, а не до 22:00, як зараз. Розрахункові операції можна буде проводити до 22:00. У новорічну ніч кафе і ресторани зможуть приймати відвідувачів до 01:00.
Детальніше про те, чи потрібен Україні локдаун, а також яким він має бути ZN.UA поспілкувалося з керівником Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки, колишнім заступником міністра охорони здоров'я часів Уляни Супрун Павлом Ковтонюком. Подробиці - в інтерв'ю Алли Котляр "Нас чекає тривалий період дуже важкою реабілітації".