Друга Пречиста: традиції святкування

Поділитися
Друга Пречиста: традиції святкування © Обозреватель
На свято в народі було прийнято заготовляти калину.

8 вересня християни східного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Цього року дата свята змінилася, оскільки з 1 вересня Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар. Тепер всі неперехідні церковні свята відзначатимуть на 13 днів раніше.

Традиції святкування

Різдво Пресвятої Богородиці належить до 12 найважливіших свят для християн. В цей день заведено ходити до храму, де відбувається святкове богослужіння.

Наші пращури у давні часи на свято заготовляли калину. Вважалося, що «як вип'єш калину на Пречисту, весь рік будеш чистий».

Також до Другої Пречистої потрібно було зібрати весь врожай.

На свято жінки мали подавати милостиню. В народі вірили, що за це Богородиця подарує достаток до хати.

З цього дня хлопці починали засилати сватів до дівчат.

Господині на Другу Пречисту традиційно пекли пироги у вигляді літер Р та П. Також гостей частували супом з риби та грибів,  пирогами з рибою та грибами.

Також існувала традиція прикрашати ікони Богородиці калиною та квітами, ставити свічки перед іконою Божої матері у церкві. Бездітні у свято зверталися до Богородиці з молитвою, вважалося, що їхнє бажання мати дітей обов'язково здійсниться.

Молитви на Різдво Пресвятої Богородиці

Царице моя Преблагая, Надіє моя Богородице! Заступнице сиріт і подорожніх Пристановище! Скорботних Радосте, ображених Покровительнице. Бачачи мою біду, бачачи мою скорботу, поможи мені як немічному, покермуй мною як подорожнім. Образу мою знаючи, розріши її, як бажаєш.

Бо не маю іншої помочі, окрім Тебе, ані іншої заступниці, ані благої утішительниці, лише Тебе, о, Богомати, що збереже й покриє мене по віки віків. Амінь.

***

О, Всемилосердна, Добра і Щира Захиснице наша, Пані Богородице, що пізнала щастя Материнства, в якому хвилювання, надії, тривоги і страждання всіх матерів земних приняла, не залиш молитвами Твоїми припадаючих до святої і чудотворної ікони Твоєї раб цих (імена) і випроси у Сина Свого, і всіх Бога безплодства закінчення, в пологах допомога і благочаддя, немовлям же їх надійний покрив і захист.

Зглянься, Пречиста Мати, на рабів Твоїх цих, союзом подружнім сполучених, благаючих допомоги Твоєї, нехай буде на них милість Твоя, нехай будуть плідні і побачать сини синів своїх аж до третього й четвертого роду, і до бажаної старості доживуть і ввійдуть у Царство Небесне Твого Сина і Господа нашого Ісуса Христа, Якому належить всяка слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом на віки. Амінь.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі