Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята

Поділитися
Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята © Обозреватель
Інша назва цього свята – Перша Пречиста.

У понеділок, 28 серпня, християни східного обряду відзначають одне з головних свят, яке присвячене Діві Марії  - Успіння Пресвятої Богородиці. Але вже наступного року, у зв’язку з переходом ПЦУ на новий новоюліанський календар, вони будуть відзначати Успіння 15 серпня, як і християни західного обряду. Це свято також називають Першою Пречистою.

Історія свята

Це свято присвячене матері Ісуса Христа і її переходу до Царства Небесного. Незважаючи на те, що воно називається «успіння», що означає «смерть», в цей день не прийнято сумувати, бо це означає возз’єднання Діви Марії зі своїм сином – Ісусом Христом.

Свято було запроваджено ще в IV столітті імператором Флавієм Маврикієм. Згідно з переказами, після смерті і воскресіння Христа Марія залишилась в Єрусалимі і знаходилась там поки не почалися гоніння на християн. Потім вона переїхала в Ефес, де відвідувала праведного Лазаря і гору Афон.

Богородиця повернулася в Єрусалим незадовго до своєї смерті. Тут вона часто відвідувала місця, які були пов'язаним з Христом, для молитов і покаяння.

Діва Марія знала, коли закінчиться її земне життя. До неї явився архангел Гавриїл який сповістив, що через три дні вона покине земне життя і вознесеться на небеса.

Тоді вона попередила своїх близьких і заповіла своє майно служницям. Поховати себе вона веліла поруч з батьками в Садах Гефсиманії. Віруючи, які дізналися про успіння Богородиці, приходили попрощатися з Марією. В Єрусалимі поступово зібралися і всі апостоли.

В час Успіння Богородиці сам Господь Бог прийшов, щоб взяти її душу. Побачивши Його, вона піднялася з ложа і без жодного страждання віддала душу в руки сина свого і Бога.

Через три дні апостоли приступили до поховання тіла. Вони віднесли тіло Пресвятої Богородиці в сади Гефсиманії, як вона і бажала. Там вони поклали тіло Богородиці і закрили вхід до печери каменем.

На похованні не був присутній апостол Фома. Він хотів попрощатися з нею пізніше і вирішив з іншими апостолами увійти в печеру. Але відкривши труну, вони знайшли там тільки плащаницю Богородиці.

Що не можна робити в Успіння Пресвятої Богородиці

З давніх часів в цей день діяли певні заборони, яких намагалися дотримуватися.

У свято не можна лаятись, сваритися, поганословити та бажати зла іншим.

Свято краще провести у приємному спілкуванню з близькими, тож сумувати в цей день не варто.

Цього дня також забороняється займатися фізичною працею та домашньою роботою.

Краще не ходити босими ногами по росі, бо вважається, що роса – це сльози землі, яка тужить за Богородицею, що пішла.

У цей день також краще не стригтися. Також краще не взувати нове взуття. Вважається, що якщо на ногах з'являться мозолі, чекати на швидкі радощі не варто.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі