Через ворожі ракетні удари по об'єктах критичної інфраструктури 23 листопада в країні зберігається непроста ситуація з електропостачанням.
Під час тривалих вимкнень світла серйозною проблемою є непрацюючі холодильники. На те, як довго вони утримують потрібну температуру, впливає низка факторів, пише «Фокус».
До них відносяться:
- виробник;
- якість дверних ущільнювачів;
- термін експлуатації;
- місце, де встановлено пристрій;
- показники встановлених температурних режимів;
- розміри камер;
- кількість продуктів, що зберігаються;
- якість теплоізоляції.
Якщо морозильна камера або холодильник випущені під брендами, які спеціалізуються на кухонній техніці, вони здатні протримати мінусову температуру більше 10 годин (холодильник) і максимум 36 годин (морозилка). В іншому випадку показники будуть набагато гіршими.
Впливає також температура навколишнього середовища. Якщо холодильник стоїть на кухні, а її вікна виходять на південь, то, швидше за все, у такому приміщенні температура буде вищою, ніж на кухні з вікнами на північний бік. Як відомо, маси теплого і холодного повітря швидко переміщаються, тому чим частіше ви відкриватимете холодильник/морозилку, тим швидше підніметься температура всередині пристроїв. І в «південній» кухні заміщення холодного повітря теплим відбудеться набагато швидше, ніж у «північній».
«Випустити» холод можна і при закритих дверцятах, якщо ущільнювач неякісний.
Якщо в холодильнику встановлено не дуже низький температурний режим, то під час відкриття дверцят температура в камері швидко підніметься. Те саме стосується камер невеликих розмірів: чим менше камера, то швидше «вилетить» холодне повітря.
Насправді перевірено — що більше продуктів у морозилці, то більше вона протримає холод. Таке правило діє щодо холодильників.
Старий холодильник протримається менше 10 годин (за різними оцінками, 3-8 годин), тоді як новий може утримувати планку близько 12 годин. Те саме стосується і морозильних камер. Наведені вище показники дуже приблизні, оскільки техніка від різних виробників має свої нюанси.
Найпростіше, що можна зробити, якщо світло відключили на довгий термін — це приготувати продукти, що швидко псуються, такі як м'ясо і, особливо, рибу, тому що в сирому вигляді вони зіпсуються набагато швидше, ніж якщо ви їх піддасте термічній обробці.
Нагадаємо, що всі три атомні станції, розташовані на неокупованій території, вже працюють і в «Укренерго» спрогнозували, коли закінчаться аварійні відключення.