Борці з допінгом готують безпрецедентні заходи у боротьбі з порушниками

Поділитися
Борці з допінгом готують безпрецедентні заходи у боротьбі з порушниками
Міжнародне антидопінгове агентство внесе зміни до законодавства, які посилять відповідальність за вживання заборонених препаратів.

Під час Світової конференції WADA у Йоганнесбурзі, яка пройде з 14 по 17 листопада, має бути прийнято нову версію Антидопінгового кодексу. Одне з принципових положень у цьому документі - збільшення стандартного терміну дискваліфікації спортсменів за застосування заборонених речовин із двох до чотирьох років.

Прихильники цього заходу розраховують, що закручування гайок допоможе викорінити фармакологічні способи поліпшення результатів.

Основний мотив прихильників посилення покарань - допінгові скандали шкодять іміджу світового спорту і відлякують спонсорів. Окрім того, інформація про допінгових чемпіонів перетворює спорт вищих досягнень з пропагандиста здорового способу життя на рекламний майданчик сумнівної фармакологічної продукції.

Якщо нові правила буде ратифіковано, вони почнуть діяти з 2015 року. Втім, деякі федерації вирішили діяти на випередження. Так, Міжнародна федерація легкої атлетики вже ухвалила, що допінгерів в цьому виді спорту буде відсторонено на чотири роки, незалежно від правил WADA.

Ще раніше таке саме покарання намагалася впровадити Міжнародна федерація важкої атлетики, але після програних судів була змушена повернутися до старої дворічної системи. Міжнародний олімпійський комітет теж програв процес про допінгові санкції у Спортивному арбітражі.

У 2008 році було вирішено, що спортсмени, викриті у застосуванні допінгу під час чотирирічного олімпійського циклу та дискваліфіковані як мінімум на шість місяців, автоматично пропускають наступну Олімпіаду. Але в 2011 році американський легкоатлет Лашон Меррітт довів у суді, що такий захід суперечить принципам правосуддя - спортсмена карають двічі за один злочин. Автоматичний пропуск Олімпіади було скасовано, але тепер WADA завдає удару, збільшуючи "базову ставку" дискваліфікації до чотирьох років.

ТАКОЖ: Вчені довели, що антидопінгова система в спорті приречена на провал

Нагадаємо, одним з найгучніших допінгових скандалів є дискваліфікація семиразового переможця найпрестижніших велоперегонів "Тур де Франс" американця Ленса Армстронга, , який переборов рак, і завдяки своєму прагненню до нових досягнень у житті, певний час вважався іконою для багатьох американців.

Влітку 2013 року за вживання заборонених препаратів було дискваліфіковано американського спринтера Тайсона Гея. України ж останні допінгові скандали торкнулися дискваліфікацією легкоатлета Юрія Білонога, який позбувся золотої медалі Олімпіади-2004. !zn

Читайте також:

Лікарі ФІФА виявили заборонені речовини в засобах, що підвищують розумову активність

Китай звинуватили у виробництві практично всього допінгу у світі

Вчені вивчили речовину, здатну зробити з будь-якої людини професійного атлета

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі