Група вчених із розвинених країн та країн, що розвиваються, взялася довести, що розпочинати боротьбу з забрудненням атмосфери слід із власного житла. Насамперед ідеться про побутове забруднення внутрішніх приміщень у результаті використання примітивних пристосувань для приготування їжі.
Понад половину всіх домогосподарств на планеті використовують паливо біологічного походження — дрова, торф, хмиз
і навіть гній. Як джерела енергії ці продукти вкрай неефективні. А в процесі згорання у примітивних печах або ж на відкритому вогні забруднюють повітря всередині приміщення, що називається, по-чорному. В Індії, приміром, у більшості сільських домівок їжу готують на відкритому вогні, у загальному приміщенні, яке до того ж дуже погано провітрюється. Чадний газ, формальдегід, токсичні вуглеводні в багатющому асортименті й так далі — від цього насамперед потерпають жінки та діти, які багато часу проводять удома.
В результаті — кілька сотень тисяч передчасних смертей на рік у самій лише Індії та понад міль-йон — по всій планеті. Після недоїдання, недотримання необхідних правил під час сексу й вживання неякісної питної води забруднення атмосфери внутрішніх приміщень є найбільшим чинником ризику в країнах, що розвиваються. Його наслідки — астма, туберкульоз, хронічний бронхіт, рак легенів, викидні й багато іншого. Катаракта та сліпота, приміром, до смерті призводять значно рідше, проте в їх патогенезі забруднення атмосфери внутріш-ніх приміщень також відіграє не останню роль.
Позитивний приклад розв’язання цієї проблеми нещодавно продемонстрував Китай, що колись лідирував за кількістю захворювань на рак легенів. Лише протягом останніх років у країні встановлено понад 200 мільйонів сучасних кухонних плит, і сумна першість китайцям уже більше не належить. Втім, не менш вагомі результати отримано й там, де до установки нових плит просто провели широкі роз’яснювальні кампанії.