2004-Й — ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ, 2009-Й — ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНИЙ

Поділитися
Схоже, у спільного проекту МОН України та Міжнародного фонду «Відродження» з впровадження в нашій...

Схоже, у спільного проекту МОН України та Міжнародного фонду «Відродження» з впровадження в нашій країні системи зовнішнього стандартизованого тестування (ЗСТ) з’являється дедалі більше шансів не поповнити численну когорту своїх побратимів, які канули в Лету відразу після закінчення їхнього фінансування донорськими організаціями. Принаймні на недавній нараді, присвяченій ЗСТ-експерименту, керівники галузі не лише вкотре говорили про значимість і перспективність починання, а й впевнено називали конкретну дату, коли зовнішнє тестування вийде на загальнонаціональну орбіту. Тобто з рівня, який іменується «проектом», підніметься на якісно вищий щабель під назвою «державна справа».

Стратегія МОН України така. До 2008 року в державі почнуть функціонувати приблизно вісім регіональних центрів тестування плюс національний. 2009-й — рік, коли в країні заплановано провести загальнонаціональне тестування. У 2010-му Україна вперше приєднається до числа держав—учасників міжнародних порівняльних досліджень якості середньої освіти.

За словами заступника міністра освіти і науки України Віктора Огнев’юка, у планах МОН — поступово розробити тести з усіх предметів. Крім того, згодом через тестове «сито» проходитимуть не лише завтрашні випускники, а й учні, які закінчують і базову, і початкову школу. Логіка зрозуміла: результати «початкових» і «базових» тестувань згодом використовуватимуться, зокрема, для коригування навчального процесу в цілому та індивідуальної навчальної траєкторії кожної дитини. А от щодо старшокласників, то керівництво галузі дедалі більше схиляється до думки: тестуватися мають лише ті з випускників, які планують вступати до вузів. До речі, якщо хтось захоче пройти тестування, скажімо, і через два-три роки після закінчення школи, він теж зможе це зробити, звернувшись до відповідного центру.

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Степко звернув увагу учасників вищезгаданої наради на дві принципові проблеми. Перша — як зістикувати критерії оцінювання зовнішнього тестування і власне вузівської системи відбору? Друга — як забезпечити стовідсоткову конфіденційність усіх етапів тестування? На запитання, поставлені паном Степком, відповіла директор Центру тестових технологій Лілія Гриневич. Вона повідомила, що вже сьогодні автори тестових завдань і всі працівники центрів тестування підписують угоду про відповідальність за розголошення службової інформації. Зрозуміло, що перед тим, як тестування проводитиметься на загальнонаціональному рівні, відповідним чином зміниться законодавство. Тобто за просочування конфіденційної інформації чи маніпулювання результатами тестування буде передбачена кримінальна відповідальність: практика багатьох країн свідчить про високу ефективність таких превентивних заходів.

Що ж до порівнянності результатів зовнішнього тестування і вузівських вступних іспитів, то оптимального вирішення цієї проблеми у світі поки що немає. Український центр тестових технологій пропонує таке. При кожному вузі, що бере участь у ЗСТ-експерименті, слід створити узгоджувальну комісію, до якої ввійдуть представники регіонального центру тестових технологій, МОН і даного вищого навчального закладу. Саме на їхні плечі й буде покладене завдання перевести результати тестування в звичну для вузу шкалу. Про те, яким саме чином проходитиме така адаптація, абітурієнтів слід повідомляти заздалегідь, вважає Л.Гриневич.

На «закуску» — інформація, яка зацікавить бажаючих взяти участь у зовнішньому тестуванні-2004. Як і минулого, так і нинішнього року ЗСТ-експеримент — справа абсолютно добровільна як для вузів, так і для школярів. 2004-го до перших чотирьох регіональних центрів — київського, львівського, харківського, одеського приєднався ще один — донецький. Всі ці центри проведуть зовнішнє тестування з математики та історії. Крім того (щоправда, поки що лише в одному, київському, центрі), випускники зможуть продемонструвати своє володіння рідною мовою: серед нововведень нинішнього року — зовнішнє тестування з української мови. Інформацію щодо програмних вимог, правил і дат проходження тестування, переліку університетів-учасників експерименту і спеціальностей, де результати тестування зараховуватимуться як вступний іспит, із 16 лютого можна буде отримати в регіональних центрах.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі