В Україні знову почали підвищуватися відпускні ціни на цибулю. Оператори ринку повідомляють про можливий дефіцит якісної продукції наприкінці сезону. Про це розповіли аналітики проєкту EastFruit.
Оператори ринку зазначили, що виробництво цибулі в Україні цього року помітно знизилося. Через несприятливі погодні умови суттєво зріс відсоток некондиційної цибулі, яку не можна зберігати тривалий час.
Так, за даними щоденного моніторингу аналітиків, з початку цього тижня українські фермери підняли відпускні ціни на цибулю в середньому на 16%.
За словами фахівців, ще минулої п’ятниці основні обсяги цибулі виробники реалізовували в межах 23-26 грн/кг ($0,63-0,71/кг). Станом на 25 січня, ця продукція надходить у продаж по 27-32 грн/кг ($0,74-0,88/кг).
«Приводом для підвищення цін на цибулю стала, перш за все, обмежена пропозиція цибулі. Більшість господарств прагнуть насамперед розпродати продукцію, якість якої почала стрімко погіршуватися внаслідок тривалого зберігання», – зазначили експерти.
Повідомляється, що якісну цибулю виробники хочуть залишити в холодильниках і планують почати її реалізацію не раніше початку весни. Також скорочення обсягів імпортної цибулі з країн Центральної Азії надає суттєву підтримку цінам.
Аналітики наголосили, що в Україні ціни на цибулю вже в середньому в 3,2 раза вищі, ніж за аналогічний період минулого року.
Водночас виробники впевнені в подальшому подорожчанні цієї продукції, оскільки запаси якісної цибулі в господарствах дуже обмежені. Також більшість фермерів планують і надалі переглядати ціни у бік збільшення за умови збереження сьогоднішніх темпів збуту.
Раніше ми писали, що через блекаут в Україні можуть зрости ціни на продукти.