Українські виробники минулого тижня активно підвищували відпускні ціни на цибулю, але зараз змушені знижувати їх. Головна причина – різке падіння продажів у даному сегменті. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Експерти зазначили, що минулого тижня більшість оптових компаній скоротили закупівлі цибулі, вважаючи підвищення відпускних цін у даному сегменті необґрунтованим.
Станом на 18 січня ціна на цибулю знизилася до 23-26 грн/кг ($0,63-0,71/кг), що в середньому на 10% дешевше, ніж тижнем раніше.
Також причиною зниження ціни стала якість цибулі, оскільки через перебої з електропостачанням продукція стрімко псується.
«Більшість виробників ухвалили рішення знизити відпускні ціни, щоб швидше продати наявні обсяги ріпчастої цибулі й не витрачатися на подальше зберігання даної продукції, яке цього сезону обходиться українським фермерам дуже дорого», – пояснили аналітики.
За словами експертів, попри зниження відпускних цін, цибуля в Україні пропонується до продажу в середньому у 2,6 раза дорожче, ніж за аналогічний період минулого року.
«При цьому більшість ключових гравців ринку не виключають, що відпускні ціни в даному сегменті можуть стрімко зрости, особливо у весняний період. Свою думку вони аргументують тим, що запаси цибулі в українських господарствах стрімко скорочуються», – резюмували аналітики.
Раніше ми писали, що в Україні суттєво зріс «індекс борщу». Це сталося через подорожчання основних інгредієнтів борщу.