У 2018 році обсяги світового виробництва зернових культур досягнуть 2,587 млрд тонн, що на 2,4% нижче показника минулого року, передає "Укрінформ" із посиланням на Продовольчу і сільськогосподарську організацію ООН (FAO).
У FAO уточнили, що виробництво пшениці в світі скоротилося на 14 млн тон і склало 722 млн тонн. Цей показник є найменшим з 2013 року.
"Засуха і спека посилили скорочення врожаю в Європі", - пояснили в Організації.
З іншого боку, обсяги виробництва фуражних зернових у світі склали 15 млн тонн з липня. До того ж, існують перспективи збільшення обсягів виробництва кукурудзи в Китаї, Україні та США на противагу скороченню в ЄС і РФ.
Згідно з прогнозами FAO, в 2018 році обсяги виробництва фуражних зернових культур складатимуть близько 1 354 млн тонн, що на 2,6% нижче рівня минулого року.
Разом з тим FAO прогнозує зростання виробництва рису, в першу чергу, за рахунок В'єтнаму, Бангладеш, Шрі-Ланки та США. Очікується, що обсяги виробництва цієї культури досягнуть нових рекордних показників майже 512 млн тонн в 2018 році, що на 1,3% більше, ніж у минулому році.
Такмі чином. споживання зернових у світі зросте до 2 648 млн тонн, переважно, за рахунок збільшення поставок кукурудзи для фуражного і промислового використання, а також стабільного врожаю рису.
"Співвідношення запасів зернових до споживання знизиться, особливо в Китаї, ЄС та РФ, а також очікується, що світові запаси зернових знизяться до 27,3%, що означатиме перше зниження за п'ять років. Очікується, що світова торгівля зерновими в 2018-2019 рр складе 414 млн тонн, що на 1,5% нижче рекордних показників минулого року", - уточнили у FAO.
У 2017/2018 маркетинговому році українські аграрії поставили на зовнішні ринки 39,4 млн тонн зернових культур на $ 6,4 млрд. Найбільшими покупцями українського зерна в цей період стали Єгипет ($ 724 млн, 11,4%), Китай ($ 594 млн., 9,3%), Іспанія ($ 459 млн, 7,2%), Індонезія ($ 375 млн, 5,9%) і Нідерланди ($ 348 млн, 5,5%).
Проте дефіцит якісного зерна на ринку може стати причиною подорожчання хлібобулочних виробів на 30-35%. Якість українського зерна через червневу засуху і липневі дощів досить низька.
Детальніше про ситуацію на ринку зернових читайте в статті Віталія Кузьміна "Золоте зерно" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".