За перший квартал 2016 року українські виробники повністю вичерпали виділені на рік квоти щодо безмитного експорту в країни ЄС цукру, ячмінної крупи, кукурудзи, меду, оброблених томатів, а також яблучного та виноградного соків, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко.
Як зазначив глава Мінагрополітики на своїй сторінці в Facebook, використання квот надається за принципом "перший прийшов – перший обслуговуєшся" та "ліцензування".
Порівнюючи ситуацію з аналогічним періодом 2015 року, Павленко зазначає, що зазначена вище квота на цукор повністю використана вже в перші три місяці. Крім того, в нинішньому році отримано дозвіл на експорт у країни ЄС молочної продукції.
Використання Україною квот в рамках ЗВТ з ЄС за 2016 рік станом на перше квітня.Використання здійснюється за принципами...
Опубліковано Олексій Павленко 5 квітня 2016 р.
Згідно з наданими выдомостями, за 3 місяці також була використана майже третина річних квот на курятину (основні квоти - на 49,4%, додаткові – на 17,7. Майже цілком використана квота на експорт пшениці (88%), більше, ніж на половину – на експорт вівса (64,7%).
Як повідомлялося раніше, українські мірошники отримали першу окрему від зернотрейдерів квоту Європейського Союзу. Раніше, була передбачена лише загальна квота на постачання пшениці і пшеничного борошна в ЄС обсягом 900 тис. тонн, яку зернотрейдери обирали до середини літа без борошномелів. До 2016 року поставки борошна в Європу практично не здійснювалися.
Незважаючи на досягнуті успіхи, глава представництва європейського в Україні Ян Томбінський констатував, що відкриття зони вільної торгівлі ЄС та України, яке відбулося 1 січня 2016 року, поки не принесло відчутного ефекту через структурної слабкості української економіки, орієнтованої на експорт сировини.