У Раді озвучили претензії МВФ до держбюджету-2021

Поділитися
У Раді озвучили претензії МВФ до держбюджету-2021 zn. ua
МВФ стурбований незбалансованістю українського бюджету на 2021 рік.

Міжнародний валютний фонд стурбований дохідною та видатковою частиною бюджету на 2021 рік. Про це розповів голова Комітету Ради з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає УНН.

За його словами, дефіцит бюджету, який нічим покривати, ставить під загрозу фінансову спроможність України.

"Що стосується МВФ, то його як кредитора, безумовно, турбує стан наших публічних фінансів. З огляду на зазначене, партнери вимагають збалансований і реальний бюджет. Реальний - тут ключове слово. Адже, якщо ми припускаємо завищений дефіцит без реальних джерел покриття - це ставить під загрозу нашу фінансову спроможність. Але погодьтеся, збалансований і реальний бюджет без ілюзій - це в першу чергу в наших інтересах", - сказав Гетманцев.

За його словами, розмір державного боргу і обсяг дефіциту, які зазначені в проекті бюджету, викликають найбільше запитань.

"Ми маємо питання і до видаткової, і до дохідної частини бюджету. Однак, найбільше занепокоєння викликає дефіцит і державний борг. Дефіцит в розмірі 6% ВВП - величезний. Але ще більше викликає занепокоєння невизначеність з джерелами його покриття. Мінфін розраховує залучити 4/5 запозичень, загальна сума яких безпрецедентно велика - 700 млрд грн, на внутрішньому ринку. Я не бачу такого потенціалу, такої ліквідності на ринку. Отже, очевидно, дефіцит підлягає коригуванню в бік зменшення", - заявив Данило Гетманцев.

Крім того, скоректований, за його словами, повинен бути і макропрогноз на наступний рік в 4,6% зростання економіки, так як це занадто оптимістична цифра.

"Навіть до другої хвилі світових локдаунів цей прогноз був занадто оптимістичним (НБУ давав 4%). А сьогодні, очевидно, його також треба коригувати в бік зниження. Зниження макропрогнозу по ВВП - це зменшення дохідної частини бюджету, а значить і відповідне коригування видаткової. З огляду на зазначене, я не підтримую збільшення витрат на фінансування державних органів (наприклад, за постановою ВР на 248 млн для ВР, на 15 млн грн, хоча і до цього витрати в порівнянні з 2020 роком в проекті бюджету збільшувалися), так само як і збільшення фінансування культури і спорту в такий складний для держави період", - додав він.

Раніше повідомлялося про те, що Мінфін планує скоротити видаткову частину бюджету. Голова Нацбанку Кирило Шевченко проведе на цьому тижні ряд зустрічей у Вашингтоні з представниками МВФ, СБ та IFC.

Детальніше про політику НБУ щодо збереження ліквідності банківської системи і фінансового ринку читайте в статті "Утримати фінансову стабільність".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі