2015 року реальна чиста зарплата українців зменшилася на 20%

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
2015 року реальна чиста зарплата українців зменшилася на 20% Життєвий рівень за рік значно знизився © Андрій Товстиженко, DT.UA
Ще відчутніше знизився життєвий рівень пенсіонерів. Індексація пенсій не проводиться вже кілька років.

Торік порівняно з попереднім 2014-м грошові доходи та всі їхні компоненти номінально (тобто в поточних цінах) зросли, але це збільшення (крім грошової допомоги родичів та інших осіб) було з'їдено 48,7-відсотковою середньорічною інфляцією.

Про це пише в своїй статті для DT.UA Андрій Ревенко з посиланням на дані Держстату.

Реальна зарплата (чиста, тобто за вирахуванням податків), співвіднесена з офіційним ІСЦ, зменшилася за рік на 20,2% і становила лише 87,6% від рівня 2014-го (109,8х0,798). Але номінальна зарплата більшою мірою зросла на позабюджетних підприємствах: у промисловості - на 20,1%, будівництві - на 24,2, торгівлі - на 36,4, транспорті та зв'язку - на 23,5%. А в бюджетників, у яких зарплата й так на 20–30% нижча від середньої по країні, вона навіть номінально підвищилася значно менше: в освіті - лише на 14,1%, охороні здоров'я - на 15,1, бібліотеках, музеях, архівах - на 10,1%. У цих видах діяльності реальне падіння життєвого рівня було ще більшим.

Ще відчутніше знизився життєвий рівень у пенсіонерів. Індексація пенсій не проводиться вже кілька років. Середній їхній розмір в основному підвищується за рахунок вищих пенсій у "нових" пенсіонерів, а в "старих" (які давно вийшли на пенсію) його невелике номінальне збільшення не витримує жодного порівняння зі зростанням цін і тарифів.

Що ж до досить значного збільшення грошових надходжень від родичів, то його можна пояснити тим, що в значній частині це валютні перекази від гастарбайтерів, які працюють за кордоном, перераховані в гривні за середньорічним зміненим курсом (у 1,54 разу до євро та в 1,84 разу - до долара).

как_1
как_1

До даних табл. 1 можна додати, що в 2015 р. зарплату одержували 66% домогосподарств, пенсію - 54, грошову допомогу від родичів - 41, доходи від продажу сільгосппродукції - 14, а від підприємництва та самозайнятості - 6,5% домогосподарств.

Нагадаємо, військова агресія і торгова війна Росії проти України викликала суттєві втрати промислового потенціалу і низький рівень життя населення, заявив президент Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди 150-річчя з дня народження митрополита Андрія Шептицького у Львові.

"Я знаю, як зараз нестерпно складно живеться більшості з вас... На жаль, у значній мірі це ціна війни. Під час війни в країну не приходять інвестиції, зупинено 25% промислового потенціалу України", - сказав президент.

Детальніше про рівень життя українців читайте в статті Андрія Ревенка "Як ми живемо: сумні підсумки 2015-го і перспективи 2016-го" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі