ЕКОМАКІЯЖ ДО ТРАВНЯ-2003

Поділитися
Інтенсифікація співробітництва між Україною та ЄС у сфері охорони довкілля. Саме так можна сформу...

Інтенсифікація співробітництва між Україною та ЄС у сфері охорони довкілля. Саме так можна сформулювати основну тему третього засідання підкомітету ЄС — Україна з питань енергетики, транспорту, атомної енергетики, охорони довкілля, мереж, науки, технологій, навчання й освіти.

Щоб особисто провести «розвідку боєм», до Києва приїхав генеральний директор Генерального директорату з питань довкілля Європейської комісії пан Ж.-Ф. Верстрінге. За три дні перебування в столиці України високий гість устиг не лише поголовувати на засіданні вищезгаданого підкомітету, а й провести цілий ряд зустрічей із членами українського уряду, представниками ЗМІ й неурядових організацій.

За словами пана Верстрінге, засідання пройшло дуже плідно. Було вирішено, що наша країна має ратифікувати Кіотський протокол і підготувати відповідний план дій, створити робочу групу Україна — ЄС для відстежування змін клімату. Крім того, учасники засідання висловилися за підтримку кількох екологічних проектів. Зокрема програми, покликаної поліпшити якість води дунайсько-чорноморського басейну.

Одне з головних і, мабуть, найболючіших питань, обговорюваних підкомітетчиками, — гармонізація вітчизняного законодавства з законодавством ЄС.

— Поки що ми не задоволені цією роботою з боку України, тож закликали ваш уряд максимально інтенсифікувати її, — підкреслив пан Верстрінге. І нагадав: сам процес гармонізації законодавства країн, що претендують на членство в ЄС, коштує близько 120 млрд. євро. З одного боку, сума просто космічна. З другого — тільки матеріальний виграш держави, що привела свою законодавчу базу у відповідність до євросоюзної, вражає ще більше. Він коливається у межах від 148 до 616 млрд. євро. І Україна, запевнив гендиректор, теж може розраховувати на таку кругленьку суму. Втім, якщо ми й дочекаємося цих єесівських грошей, то дуже нескоро. Адже від нас вимагають внесення величезної кількості поправок у законодавство. Приміром, тільки його екологічний блок мусить зазнати близько трьохсот (!) надзвичайно серйозних змін.

На зустрічі з журналістами пан Верстрінге висловив стурбованість погіршенням стану нашого довкілля. Зокрема невблаганним зростанням рівня забруднення українських водних ресурсів і кількістю шкідливих викидів підприємств. А позаяк у травні 2003-го в Києві проходитиме загальноєвропейська конференція з питань довкілля з участю всіх міністрів екології країн Старого Світу, нам слід у максимально стислі терміни поліпшити свій імідж.

— Природно, ми надаємо істотну фінансову підтримку проектам поліпшення стану довкілля в Україні, — сказав пан Верстрінге. — Але це лише невелика частка необхідних коштів. Розв’язання екологічних проблем — прерогатива самої України, ви самі мусите навести лад у своєму домі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі