Останніми роками в Україні дедалі частіше проводяться різні фестивалі національної кухні — борщу і галушок, кулешу і сала, капусняку і ковбас...
Останніми роками в Україні дедалі частіше проводяться різні фестивалі національної кухні — борщу і галушок, кулешу і сала, капусняку і ковбас. Переважно це роблять непрофесійно, за прислів’ям: «Вміла готувати, та не вміла подавати». Асоціації з ходинським частуванням викликають величезні черги за дармовим качаном вареної кукурудзи або скибкою такого самого безкоштовного кавуна. Або ж навпаки — забороною куштувати будь-що зі столу, який прогинається від страв, доки пробу не знімуть члени журі. Поштовхаєшся так у натовпі ласих до кулінарних витворів, та й підеш облизня спіймавши.
Фото: Василь Артюшенко |
Ви скажете, мовляв, деруни — це просто і навіть примітивно: натер картоплю, додав борошно, сіль, яйця, змішав і — на сковорідку. Межа фантазії — перекласти їх підсмаженою цибулею або часничком. Помиляєтеся! А чи куштували ви деруни з грибами, з м’ясом, домашнім сиром, твердим сиром, сухенькими шкварочками та іншою різною начинкою? Та ще під чарчину справжньої поліської житньої або медовухи на липовому меду і березовому соку? А якщо перед тим ще покуштувати холодну чорну поліську рибну юшку...
І що цікаво — змагалися в умінні не ресторатори, а команди харчоблоків дитячих садків, шкіл, жеків, жіночих громадських організацій. А за одним із численних столів пік деруни сам мер Коростеня Володимир Москаленко.
Фото: Василь Артюшенко |
На торішньому фестивалі коростенці пішли на рекорд — спекли 80-кілограмового деруна. А нині вирішили вшанувати свою улюблену страву інакше — пам’ятником деруну в центральному парку міста. Він полюбився відразу — щоб сфотографуватися на тлі поставленої на п’єдестал макітри з дерунами, ставали в чергу.
І ще одне спостереження: на ранок наступного дня на місці гулянок тисяч городян і гостей свята не було жодної пластмасової пляшки, стаканчика або серветки. Як тут не згадати з прикрістю столичний Майдан після масових акцій у святкові дні... Тож, «дорогі кияни та гості столиці», — гайда в Коростень на курси побутової культури.
Фото: Василь Артюшенко |
Тим і хороші такі фестивалі, що дарують можливість хоч на день забути про кризу, політичні чвари, остогидлу рекламу пластмасових бургерів та чіпсів.
А чим у цьому «кулінарному русі» може похвалитися ваше місто? Подумайте, напевно знайдете чим!
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter або Відправити помилку