Уміли готувати — уміли й подавати

02 жовтня, 2009, 14:32 Роздрукувати Bипуск № 37, 2 жовтня-9 жовтня 2009р.
Відправити
Відправити

Останніми роками в Україні дедалі частіше проводяться різні фестивалі національної кухні — борщу і галушок, кулешу і сала, капусняку і ковбас...

Останніми роками в Україні дедалі частіше проводяться різні фестивалі національної кухні — борщу і галушок, кулешу і сала, капусняку і ковбас. Переважно це роблять непрофесійно, за прислів’ям: «Вміла готувати, та не вміла подавати». Асоціації з ходинським частуванням викликають величезні черги за дармовим качаном вареної кукурудзи або скибкою такого самого безкоштовного кавуна. Або ж навпаки — забороною куштувати будь-що зі столу, який прогинається від страв, доки пробу не знімуть члени журі. Поштовхаєшся так у натовпі ласих до кулінарних витворів, та й підеш облизня спіймавши.

/img/st_img/2009/765/764-ART_4009-copy.jpg
/img/st_img/2009/765/764-ART_4009-copy.jpg
Фото: Василь Артюшенко
На такому тлі не може не тішити атмосфера справжнього свята, яке панувало на фестивалі дерунів у столиці древлянського краю — Коростені. Місце вибране невипадково. Це південні і східні області славляться високими врожаями зерна, а Полісся — картоплею, грибами і ягодами. Ну, то де батьківщина деруна? Звісно тут!

Ви скажете, мовляв, деруни — це просто і навіть примітивно: натер картоплю, додав борошно, сіль, яйця, змішав і — на сковорідку. Межа фантазії — перекласти їх підсмаженою цибулею або часничком. Помиляєтеся! А чи куштували ви деруни з грибами, з м’ясом, домашнім сиром, твердим сиром, сухенькими шкварочками та іншою різною начинкою? Та ще під чарчину справжньої поліської житньої або медовухи на липовому меду і березовому соку? А якщо перед тим ще покуштувати холодну чорну поліську рибну юшку...

І що цікаво — змагалися в умінні не ресторатори, а команди харчоблоків дитячих садків, шкіл, жеків, жіночих громадських організацій. А за одним із численних столів пік деруни сам мер Коростеня Володимир Москаленко.

/img/st_img/2009/765/764-ART_4020.jpg
/img/st_img/2009/765/764-ART_4020.jpg
Фото: Василь Артюшенко
А навколо — калейдоскоп вишиванок, плахт, віночків та очіпків, духові оркестри, виставки вишивок, килимів, дитячих малюнків, присвячених деруну, бешкетні частівки і — жодного п’яного.

На торішньому фестивалі коростенці пішли на рекорд — спекли 80-кілограмового деруна. А нині вирішили вшанувати свою улюблену страву інакше — пам’ятником деруну в центральному парку міста. Він полюбився відразу — щоб сфотографуватися на тлі поставленої на п’єдестал макітри з дерунами, ставали в чергу.

І ще одне спостереження: на ранок наступного дня на місці гулянок тисяч городян і гостей свята не було жодної пластмасової пляшки, стаканчика або серветки. Як тут не згадати з прикрістю столичний Майдан після масових акцій у святкові дні... Тож, «дорогі кияни та гості столиці», — гайда в Коростень на курси побутової культури.

/img/st_img/2009/765/764-ART_4067.jpg
/img/st_img/2009/765/764-ART_4067.jpg
Фото: Василь Артюшенко
Ми по праву пишаємося братами Кличками, «Динамо» й «Шахтарем». Але давайте не забувати, що в хлібосольного українського народу є всі підстави пишатися надбанням своїх предків — нашою щедрою національною кухнею. Любов до справжнього борщу і вареників — спільна і в регіоналів, і в нашоукраїнців. Тут нікому й на думку не спаде «блокувати» такий стіл, якщо, звісно, ані слова про політику...

Тим і хороші такі фестивалі, що дарують можливість хоч на день забути про кризу, політичні чвари, остогидлу рекламу пластмасових бургерів та чіпсів.

А чим у цьому «кулінарному русі» може похвалитися ваше місто? Подумайте, напевно знайдете чим!

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter або Відправити помилку
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Текст содержит недопустимые символы
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Осталось символов: 2000
Отправить комментарий
Последний Первый Популярный Всего комментариев: 0
Показать больше комментариев
Пожалуйста выберите один или несколько пунктов (до 3 шт.) которые по Вашему мнению определяет этот коментарий.
Пожалуйста выберите один или больше пунктов
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Отмена Отправить жалобу ОК