Прем'єр-міністр Угорщини: Ліквідовано загрозу забруднення Дунаю червоним шламом

Поділитися
© imgsrc.ru
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п'ятницю, 8 жовтня, на прес-конференції в Софії заявив, що загроза забруднення Дунаю «червоним шламом» ліквідована.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п'ятницю, 8 жовтня, на прес-конференції в Софії заявив, що загроза забруднення Дунаю «червоним шламом» ліквідована.

«Ми встигли взяти ситуацію у свої руки і отруєні води в Дунай не потраплять, забруднення річки не буде», - запевнив глава угорського уряду.

Він також подякував Болгарії та іншим країнам ЄС за готовність надати посильну допомогу у ліквідації наслідків екологічної катастрофи.

Між тим, Віктор Орбан відвідав три села, які найбільше постраждали від витоку токсичних відходів. «Якщо б катастрофа сталася вночі, усі б загинули», - констатував він. На думку прем'єра, наслідки витоку настільки серйозні, що навіть «немає сенсу» відновлювати постраждалі населені пункти.

На думку прем'єр-міністра, аварія не могла статися з природних причин: «Це безпрецедентна екологічна катастрофа в Угорщині. Людська помилка більш ніж імовірна. Стіна резервуара не могла зруйнуватися в один момент».

Нагадаємо, дамбу резервуара з токсичними відходами на заводі з виробництва глинозему в місті Айка прорвало у ніч на 5 жовтня. У результаті аварії, за останніми даними, загинули чотири людини, ще близько 120 були госпіталізовані.

Від розливу токсичних відходів постраждали сім населених пунктів, у деяких із них глибина токсичної рідини досягає двох метрів. Інцидент став найбільш серйозною аварією на хімічному виробництві за всю  історію країни.

З резервуара вилилося близько мільйона кубометрів червоного шламу — дуже токсичного побічного продукту виробництва глинозему.

Через аварію у трьох регіонах Угорщині було введено режим надзвичайного стану. За розрахунками місцевої влади, на ліквідацію наслідків інциденту підуть мільйони доларів і більше року. Що стало причиною аварії досі не встановлено, проте угорська поліція порушила кримінальну справу за статтею «злочинна халатність».

За матеріалами Росбалт, Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі