Воєнний стан: як військовому звільнитися зі служби

Поділитися
Воєнний стан: як військовому звільнитися зі служби © 66 окрема механізована бригада імені Мстислава Хороброго
Для цього повинні бути підстави, передбачені законом.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист України стало багато військовослужбовців. Навіть зараз вони можуть звільнитися зі служби, якщо на це є підстави, передбачені законодавством. Це може бути досягнення граничного віку на військовій службі, погіршення здоров’я, яке призвело до непридатності або сімейні обставини.

Юристи «Василь Кісіль і партнери» в коментарі NV пояснили, як військовому звільнитися зі служби та що для цього потрібно.

За наявності підстав для звільнення, військовослужбовець збирає документи, необхідні для підтвердження цих підстав.

Покроковий порядок дій такий:

  • робляться копії документів, які краще завірити нотаріально;
  • коли військовий має на руках оригінали та копії документів він подає на ім'я командира рапорт про звільнення «по команді» та додає до нього документи, які підтверджують право на звільнення у воєнний час.

В рапорті обов’язково має бути вказані:

  • підстави звільнення з військової служби;
  • думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;
  • районний (міський) ТЦК, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Командир проводить бесіду з питань звільнення і складає аркуш бесіди, за наявності підстав готує розрахунок вислуги років. Безпосередній командир ставить свій підпис на рапорті та передає його за підпорядкуванням.

Після погодження рапорту прямим командиром він передає його наверх старшому командиру. Рапорт почергово передається наверх по ланцюгу командування до особи, яка уповноважена на прийняття остаточного наказу про звільнення.

Якщо військовий не відмовився від проходження ВЛК, під час подання рапорту, керівництво в/ч організовує обстеження у ВЛК. Тоді документи розглядаються і приймається рішення ― у разі позитивної відповіді на частину відправляється повідомлення про звільнення. Військовому також можуть відмовити, тоді за бажання звільнитися він повторює свої дії.

Хто саме приймає остаточний наказ про звільнення — залежить від вашого військового звання. Наприклад, по бійцям зі званням нижче майстер-сержанта остаточне рішення приймає командир бригади.

Строки розгляду рапорту, який подається на звільнення, не передбачені чинним законодавством. Зазвичай він триває близько 1−2 місяців. У разі значної затримки розгляду рапорту юристи рекомендують подавати скарги до вищого командування або Міністерства оборони України.

Нагадаємо, які виплати передбачені родинам полонених та зниклих безвісти. Це питання регулює постанова КМУ.

Поділитися
Дивіться спецтему:
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі