Загальна мобілізація: чи можуть призвати багатодітного батька

Поділитися
Сам факт батьківства не є підставою для отримання відстрочки.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення РФ. Навіть під час війни деякі чоловіки не підлягають мобілізації.

Юрист Михайло Лобунько пояснив, чи можуть в цей час призвати багатодітного батька.

Він нагадав, що в Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» немає поняття «багатодітний батько». У статті 23 вказаного закону йдеться про те, що не підлягають мобілізації особи, які мають на утриманні троє або більше дітей до 18 років.

Багатодітний батько – це чоловік, який має троє або більше дітей. Але у вищезазначеному законі немає саме формулювання «багатодітний батько», а є особа, яка утримує троє та більше дітей. Тобто, бути батьком трьох дітей замало, потрібно їх утримувати.

Документи, які підтверджують це:

  • свідоцтво про народження дітей, де особа вказана батьком;
  • посвідчення багатодітної сім’ї, де вказано, що особа є батьком трьох або більше дітей.

Якщо чоловік не має свідоцтва про народження дітей, та не спілкується з їх матір’ю, то він може отримати дублікати свідоцтв звернувшись до органів ДРАЦС.

Юрист підкреслив, що сам факт наявності трьох дітей не може бути однозначною підставою для отримання відстрочки від мобілізації. Тому в окремих випадках мобілізувати багатодітного батька можуть.

  • Якщо подружжя розлучене і батько сплачує аліменти на трьох дітей, то в такому випадку є підстави для відстрочки від мобілізації, оскільки сплата аліментів підтверджує факт утримання.
  • Якщо подружжя розлучене, батько має заборгованість зі сплати аліментів більше як три місяці, то в цьому випадку розраховувати на відстрочку за вказаною підставою не варто, оскільки підтвердити факт утримання буде проблематично.
  • Якщо особа має двох дітей від попереднього шлюбу, сплачує аліменти та перебуває у повторному шлюбі з жінкою, яка має дитину, то у цьому випадку чоловік матиме право на відстрочку за умови, якщо батько дитини у повторному шлюбі аліментів не платить або його немає.

В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Нагадаємо, чи можуть призвати чоловіка, який не проходив строкову службу в армії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі