Загальна мобілізація: чи можуть вручити повістку чоловіку, що має відстрочку

Поділитися
Загальна мобілізація: чи можуть вручити повістку чоловіку, що має відстрочку © Сергій Наєв/Telegram
Вручення повістки не означає обов'язкову мобілізацію.

В Україні триває загальна мобілізація під час якої чоловіки призовного віку можуть отримати повістки та вступити до лав ЗСУ. Юрист Дмитро Дончак пояснив, чи можуть вручити повістку чоловіку, що має відстрочку від мобілізації.

Він пояснив, що якщо таку особу зупинили на вулиці чи блокпості, треба показати документи, які підтверджують право на відстрочку. Наприклад, якщо особа має батька з інвалідністю, то можна показати пенсійне посвідчення батька та своє свідоцтво про народження.

«Але працівники ТЦК, які займаються врученням повісток, не завжди мають бажання розбиратися в документах - для них легше вручити повістку, а там вже нехай людина сама доказує військкомату - є право на відстрочку, чи немає», – пояснив він.

Він нагадав, що повістка, яку можуть вручити десь на вулиці (в тому числі і на блокпості) - це повістка для уточнення облікових даних. Відповідальність за ігнорування такої повістки передбачена статею 210-1 КУпАП України: порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, з урахуванням особливого періоду - тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 3400 до 5100 грн.

Юрист зазначив, що не підписувати повістку, відмовлятися від вручення - це погана ідея.

«Знайдуть двох свідків, складуть акт про відмову від підпису. Після цього буде вважатися, що повістка вручена належним чином. Тобто якщо відмовитесь від підпису та від вручення - для вас нічого не зміниться в кращу сторону. Але вся різниця в тому що відмовившись від вручення, ви не будете знати - що там написали в повістці без вашого відома. Тому краще взяти повістку і розписатися про її вручення. Справа в тому, що незважаючи на той факт, що ви не підлягаєте мобілізації, ви все рівно залишаєтесь військовозобов'язаним, і повинні виконувати законні вимоги військкомату», – нагадав він.

То ж вручити повістку особі, яка має право на відстрочку можуть. І щоб його підтвердити, треба надати відповідні документи у ТЦК.

В цей час деякі підприємства можуть бронювати своїх працівників від мобілізації. Нагадаємо, чи можуть мобілізувати вже заброньованих осіб.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі