Співробітники Інституту технічної теплофізики НАН України створили оригінальну міні-лабораторію, за допомогою якої швидко і з високою точністю визначається вміст вологи у пшениці, житі, ячмені, вівсі, а також у борошні і макаронних виробах.
При визначенні вмісту вологи потрібно лише 30 грамів зерна з досліджуваної партії. Зерно перемелюється на мініатюрному електричному млині, зважується на терезах. За різницею маси до сушіння і після нього визначається вологість зерна. Міні-лабораторія з усім «начинням» вміщується в маленькій упаковці, меншій за сумку для першокласника, і важить близько трьох кілограмів.
Перші такі «детектори вологи» впроваджено в Україні на зерноприймальних пунктах, елеваторах, хлібозаводах та інших харчових підприємствах.