16 квітня християни східного обряду відзначають Великдень. На свято господині традиційно готують великодні смаколики для гостей, які збираються за столом.
Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів українцям, як уникнути переїдання та зустріти Великдень без шкоди для здоров’я.
Рекомендації щодо Великоднього меню
Якщо ви плануєте зустрічати гостей, необхідно:
- Скласти меню зі страв, які ви збираєтеся готувати для ваших рідних та близьких із розумним балансом між задоволенням і користю.
- Пам’ятати про здорову їжу: бажано, щоб вона складала 70 % страв вашого святкового меню, тоді як ковбаски, крученики, паски – не більше ніж 30 % (можливо, до 50 %, але не більше).
- Приготувати різні овочеві закуски (нарізані брусками овочі з хумусом або сальсою – чудовий варіант).
- Уникати канапок із маслом, сирів і ковбас, смажених у фритюрі.
- Не заставляти гостей «з’їсти ще» або «спробувати оце». Слід пам'ятати, що кількість їжі та алкоголю, яку ваші гості можуть із комфортом і безпечно споживати, може різнитися від ваших уявлень про норми.
- Запланувати деякі активності для гостей поза святковим столом. Цікаві фізичні та інтелектуальні розваги, ігри, які допоможуть зробити свято веселішим і здоровішим.
Рекомендації для гостей
Якщо на Великдень збираєтеся в гості, необхідно:
- Не пропускати сніданок або обід перед святковою трапезою. Голод збільшує шанси на переїдання, споживання більшої кількості нездорової їжі та поганого самопочуття наступного дня.
- Краще їсти невеликими порціями. Якщо вам щось особливо сподобалося, то можна взяти невелику добавку, якщо все ще голодні.
- Чемно відмовлятися, якщо вам пропонують надмірну кількість їжі та напоїв.
- Робити паузи за святковим столом. Не потрібно їсти швидко. Можна виділити кілька хвилин, щоби насолодитися відчуттям перебування за столом із людьми, яких ви любите.
- Пам'ятати про різницю між здоровими та нездоровими стравами та про помірність у харчуванні. Слід намагатися заповнити тарілку рослинною їжею, а солоне, смажене, жирне та солодке – обмежити.
- Помірно вживати алкогольні напої або обирати безалкогольні. В іншому випадку, слід обмежити вживання алкоголю однією-двома порціями для жінок і не більше ніж три – для чоловіків. Під порцією алкоголю розуміють 30 мл міцних напоїв, 100 мл вина та 300 мл пива.
- Не вірити у «чарівні пігулки», які позбавлять від наслідків відсутності міри у споживанні їжі та напоїв. Таких засобів не існує.
Раніше фахівці МОЗ дали рекомендації щодо 10 корисних продуктів, якими можна «заїдати» стрес.