В Україні 1 вересня розпочинається новий навчальний рік. У школах навчання відбуватиметься в онлайн та офлайн-режимі, в залежності від безпекової ситуації у регіоні. Діти часто беруть до школи з собою перекуси.
Президент Асоціації дієтологів України, консультанта з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів, що покласти у ланч-бокс школяра.
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ
Ланч-бокс для школяра: з чого він має складатися
Експерт дав такі рекомендації:
- До підготовки ланч-бокса слід залучати дітей. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати.
- Брати за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості. До таких належать продукти з високим вмістом білка (хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо).
- Готувати канапки та сендвічі з цілозернового хліба. Варто привчати дитину до нього поступово – спочатку спробуйте приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба та однієї скибочки цілозернового хліба.
- Не використовувати майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
- Обирати начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
- Завжди додавати до бутербродів зелений салат та овочі. Наприклад, помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю.
- Додавати до ланч-боксу шматочки фруктів або ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не змінювали колір. У зимовий сезон можна давати консервовані фрукти без додавання цукру.
- Можна додати сухофрукти, родзинки замість фруктових чи шоколадних батончиків.
- Якщо дитина любить йогурт, то слід обирати продукт з низьким вмістом цукру та жирів. Краще обрати білий йогурт, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
- Обирати сир для канапок, який має помірну жирність та солоність.
Раніше ми писали, скільки коштуватиме у цьому році зібрати дитину до школи.