Гострі інфекціїні хвороби під час повені: як уберегтися

Поділитися
Гострі інфекціїні хвороби під час повені: як уберегтися © freepik/freepik
Для цього необхідно дотримуватися деяких правил.

В Україні через сезонне підняття рівня води у річках, у деяких областях виникли масштабні підтоплення. Весняна повінь та паводки можуть викликати спалахи гострих кишкових інфекцій.

Фахівці Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України розповіли, що потрібно робити, щоб захистити себе від небезпечних наслідків повені.

Як захиститися від інфекційних захворювань під час повені

З метою збереження здоров’я від небезпечних наслідків повені, фахівці рекомендують:

  • не використовувати для пиття воду з відкритих водойм, а також підтоплених криниць, каптажів та інших джерел водопостачання, які можуть бути забрудненими хворобливими мікроорганізмами, зокрема, збудниками дизентерії, сальмонельозу, гастроентероколітів, вірусного гепатиту А, черевного тифу, яйцями та личинками гельмінтів;
  • у випадку підтоплення, забруднення наявних джерел водопостачання, слід використовувати для споживання питну якісну бутильовану воду;
  • при неможливості придбати питну воду, можна вживати як для питних потреб, так і для господарських цілей лише кип’ячену (кип’ятити воду, що використовується для приготування їжі та миття посуду, не менше 10 хвилин);
  • не вживати продукти, які були підтоплені водою, під час повені із пошкодженою промисловою упаковкою та консервацію, що була підтоплена водою і отримала ушкодження;
  • зберігати воду і продукти у закритих ємностях у місцях, недоступних для гризунів. При можливості проводити дератизаційні заходи зі знищення гризунів у місцях їх можливого скупчення;
  • перед споживанням їжі вона має проходити обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою);
  • овочі та фрукти слід мити кип’яченою водою (бажано щіткою із господарчим милом), потім обдавати окропом.

Після того, як вода зійшла з ґрунту, необхідно:

  • спорожнити індивідуальні вигрібні/дворові вбиральні у разі переповнення за допомогою асенізаційної машини та провести дезінфекцію із використанням хлорного вапна або інших дезінфікуючих засобів;
  • колодязі звільнити від бруду, вичистити та продезінфікувати хлоровмісними дезінфектантами відповідно до Методичних вказівок із їх використання.

Фахівці наголосили, що при підозрі на інфекційне захворювання або харчове отруєння (підвищення температури тіла, головний біль, нудота, блювота, пронос, жовтушність шкіри, склер очей, висипи на тілі) треба негайно звертайтеся за медичною допомогою, не можна займатися самолікуванням.

Раніше ми писали, як потрібно діяти у випадку загрози повені.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі