У спекотні дні популярним десертом є морозиво. У магазинах продається багато його видів з різними смаками. Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, як правильно обирати морозиво.
Як обрати смачне та безпечне морозиво
У Держпродспоживслужбі пояснили, що обираючи морозиво, слід звертати увагу на:
- морозильну камеру – температурний режим має відповідати умовам зберігання, зазначеним на упаковці продукту;
- форму − якщо морозиво деформоване, то продукт був розморожений;
- упаковку – на ній має бути вказаний склад, назва продукту, виробник, дата виготовлення, термін придатності, харчова та енергетична цінність, умови зберігання, маса нетто та наявність алергенів.
Фахівці підкреслили, що в Україні існує три державні стандарти для виготовлення морозива:
- ДСТУ 4733:2007– морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір) повинно виготовлятися винятково з молока та продуктів його переробки, без застосування будь-яких жирів та білків немолочного походження;
- ДСТУ 4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідної або овочевої сировини з додаванням цукрового сиропу, натуральних барвників, ароматизаторів та інших необхідних для виробництва інгредієнтів;
- ДСТУ 4735:2007 – виготовляють із комбінованим складом сировини і випускають із частковою заміною молочної сировини на компоненти рослинного походження (рослинні жири).
Фахівці додали, що окрім наведених вище стандартів, допускається виготовлення морозива за індивідуальною рецептурою.
«В такому випадку на етикетці продукту замість звичного напису ДСТУ буде зазначена абревіатура ТУ (технічні умови) і відповідний набір цифр. Обираючи таке морозиво, варто зважати на те, що підприємство-виробник має право самостійно вирішувати питання вибору складових компонентів цього продукту», – йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, як уберегти себе від харчових отруєнь під час спеки та відключень світла.
