Попри війну, українці мають своєчасно здійснювати комунальні платежі. Зокрема, необхідно платити за світло. У будинках, де немає газу, для приготування їжі найчастіше використовують електрику. Видання «Вікна» розповіло, як можна менше платити за світло під час приготування їжі.
Як менше витрачати електрики для приготування їжі
Витрати електроенергії під час приготування їжі залежать від різних факторів. Зокрема, на це впливає спосіб приготування та те, які прилади для цього використовуються.
Щоб зменшити час, необхідний на готування страв та заощадити кошти на оплаті світла, необхідно:
- Попередньо замочувати крупи та бобові. Це не тільки пришвидшить процес готування, а й зменшить вміст пестицидів у них.
- Мати посуд відповідного розміру. Він має вміщувати потрібну кількість їжі, мати кришку та готуватися на конфорці, яка підходить за розміром.
- Зменшити температуру. Так, 80 °C замість 100 °C достатньо для того, щоб зварити кашу або зробити чай.
- Встановити індукційну плиту. Її коефіцієнт корисної дії майже 80%, тоді як газової – лише 40%.
- Готувати декілька страв водночас. Так витрати енергії будуть меншими.
- Ставити таймер. Це також економить енергоресурси і запобігає пригоранню.
- Користуватися мультиваркою. Вона енергоефективна і готує їжу на пару, що також корисно для здоров’я.
- Вимикати кухонні прилади з розеток після використання. Адже навіть у вимкненому вони споживають електрику.
Раніше ми писали, як можна зменшити рахунок за світло, якщо у квартирі встановлений бойлер.