Дивний народ ці французи! Мало не єдині, хто відмовився засмічувати власну мову всюдисущими американізмами (навіть термін «єврозона» впровадили, щоб тільки не допустити слівця «євроленд»), вони тепер серйозно вирішили убезпечити себе від лавини китайських підробок. Тим більше коли йдеться про найсвятіше для шлунка будь-якого справжнього француза — знамениті чорні трюфелі.
Цей «діамант кулінарії», як охрестили його ще 1825 року, вирощують лише у певному районі Франції, при корінні дубів. Збирають делікатеси з допомогою свиней або спеціально навчених собак. Кілограм таких грибів коштує 300 євро, і використовуються вони не тільки як щонайцінніша смакова добавка, а й як афродизіак із бездоганною репутацією. Так, наприклад, пані Помпадур небезуспішно підгодовувала трюфелями Луї XV. Зараз у надмірній любові до дорогих ласощів запідозрили президента Жака Ширака, і після складання своїх повноважень йому доведеться звітувати з цього питання перед спеціальною комісією.
Однак шквал обурення у Франції викликали зовсім не ці майже історичні факти, а нахабність китайських грибівників. Спочатку французів загодували китайськими жабами, майже повністю деморалізувавши місцевих виробників, а тепер країна завалена китайськими трюфелями. І зовнішній вигляд, і навіть неповторні пахощі в них такі ж самі, як у французьких. Зате відмінність у ціні вражає: за китайський ширвжиток у базарний день дають від сили 20 євро за кілограм.
Ще, кажуть, відчути різницю можна й на смак. Принаймні у французьких трюфелів він, смак себто, стійкіший. Однак навіть на свої рецептори французькі прибічники національного виробника покладатися не стали і розробили спеціальну ДНК-експертизу. Тож відтепер нація може спати спокійно — китайська підробка не пройде!