UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індекс маси тіла: як оцінити власну вагу

Роз’яснення дали у МОЗ.

Надмірна вага негативно впливає на здоров’я та підвищує ризик виникнення захворювань. Необхідно стежити за масою тіла та знати, як її правильно оцінити. У пресслужбі Міністерства охорони здоров’я розповіли, як визначити індекс маси тіла (ІМТ) та що робити у випадку надмірної ваги.

Як визначити індекс маси тіла

У МОЗ пояснили, що індекс маси тіла – це показник, який з урахуванням вашого зросту й ваги допомагає визначити, чи є вона (вага) здоровою. ІМТ розраховують за такою формулою:

Читайте також: Правильне харчування при стресі: рекомендації МОЗ

Наприклад, якщо зріст людини 170 см, а вага – 70 кг, то ІМТ = 70 ÷ (1,7 х 1,7) = 24,2.

Така формула працює лише для дорослих старших за 18 років.

«Для дітей віком від двох років при розрахунку ІМТ, окрім зросту й ваги, враховують також вік і стать. Крім того, цю формулу не застосовують до вагітних», – пояснили у МОЗ.

Значення ІМТ інтерпретуються так:

У МОЗ наголосили, що високі показники ІМТ самі по собі не можуть свідчити про стан здоров’я людини.

Читайте також: Безпечне харчування: як налагодити раціон під час війни

Як визначити обхват талії

Надлишковий абдомінальний жир (у зоні живота) збільшує ризик розвитку хвороб, пов'язаних з ожирінням: цукрового діабету, підвищеного тиску та інших серцево-судинних захворювань.

Тому ще одним способом оцінити потенційний ризик захворювання є вимірювання обхвату талії.

Співвідношення об'єму талії до зросту розраховують так:

Співвідношення об'єму талії до зросту 0,5 або більше свідчать про те, що людина має підвищені ризики для здоров'я.

Причини виникнення надмірної ваги

У МОЗ підкреслили, що надмірна вага й ожиріння – це комплексна проблема, яка часто виходить за межі поради про зменшення кількості споживаної їжі.

«Окрім нездорових звичок, причиною можуть бути генетичні чинники (що впливають на те, як організм використовує їжу і накопичує жир), захворювання щитоподібної залози тощо. Підвищити ймовірність набору зайвої ваги можуть і деякі ліки», – йдеться у повідомленні.

Одним з найкращих способів коригування ваги є дотримання принципів здорового харчування і регулярна фізична активність (2,5-5 годин на тиждень).

У відомстві зазначили, що якщо людина вже має зайву вагу, то їй необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Він допоможе знайти причини надлишкової ваги і порадить, що потрібно зробити, щоби її нормалізувати та знизити ризики для здоров’я.

Раніше у Всесвітній організації охорони здоров'я оновили рекомендації щодо здорового харчування.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!