В Україні у березні та квітні були зафіксовані випадки ботулізму у Чернігівській, Волинській, Черкаській, Запорізькій, Тернопільській областях. Спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб серед головних причин виникнення захворювання назвали вживання в'яленої річкової риби власного приготування чи невідомого виробництва, а також консервованих грибів. У Центрі громадського здоров'я МОЗ України пояснили, як вберегтися від ботулізму під час святкування Великодня.
Як захиститися від ботулізму
У ЦГЗ наголосили, що ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Тому слід уважно ставитись до придбання продуктів до Великодніх свят, а також контролювати якість тих із них, що виготовляються вдома.
Щоб вберегтися від ботулізму, слід уникати споживання таких продуктів, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання/транспортування:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва.
Як розпізнати симптоми ботулізму
Серед симптомів захворювання виділяють наступні:
- порушення близького зору – людина не може читати текст, але добре бачить предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність;
- м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Фахівці наголосили, що симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Потім з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму.
Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі можуть скаржитися на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.
«Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі», – пояснили у ЦГЗ.
Фахівці підкреслили, що за найменшої підозри на ботулізм необхідно негайно зверніться до лікаря.
Раніше ми писали, скільки можна зберігати продукти у холодильнику, коли немає світла.