Осередки та джерела ботулізму: оприлюднено найбільш гарячі точки в Україні в 2021 році

18 сiчня, 2022, 14:11 Роздрукувати
Відправити
Відправити

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти.

Осередки та джерела ботулізму: оприлюднено найбільш гарячі точки в Україні в 2021 році
© crifish.com.ua

Упродовж 2021 року в Україні зареєстрували 88 осередків захворювання на ботулізм, причиною для якого здебільшого ставала продукція, що реалізується на ринках. Про це повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

У 2021 році випадки захворювання на ботулізм реєстрували в усіх областях України, окрім Закарпатської, Луганської та Миколаївської областей.

Найбільше випадків зареєстрували в Волинській області — 9, у Житомирській, Львівській і Чернігівській областях — по 8, у Черкаській — 7.

Здебільшого причиною отруєнь ставало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (30 випадків — 30,6%), м’ясних консервів домашнього приготування (30 випадків — 30,6%).

"Порівнюючи з позаминулим роком, тенденції 2021 року негативні. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — чотири", - йдеться в повідомленні.

У 2021 році на ботулізм в Україні захворіли 98 осіб, з них три дитини. Десять випадків стали летальними. ​​79 пацієнтам ввели протиботулінічну сироватку.

Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби (34 випадки — 34,7%), рідше — овочів та грибів (16 — 16,3%).

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Щоби вберегтися від ботулізму, слід:

  • не вживати їжу з місткостей, які можуть нести ризик ботулізму. Це: роздуті банки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; нещільно закриті банки; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  • не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися понад рік.
  • не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  • уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
  • не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

 

По матерiалам: Центр громадського здоров’я МОЗ України / Підготував/ла : Лія Ільченко
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter або Відправити помилку
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Текст содержит недопустимые символы
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Осталось символов: 2000
Отправить комментарий
Последний Первый Популярный Всего комментариев: 0
Показать больше комментариев
Пожалуйста выберите один или несколько пунктов (до 3 шт.) которые по Вашему мнению определяет этот коментарий.
Пожалуйста выберите один или больше пунктов
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Отмена Отправить жалобу ОК