UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конфлікт між Грецією й Туреччиною за Кіпр: Bloomberg про нове бачення ситуації

Лідер контрольованого Туреччиною північного Кіпру заявив, що будь-яке майбутнє врегулювання розділеного острова має базуватися на створенні двох окремих країн. Цим самим він підкреслив розкол між Туреччиною та Грецією в ключовому конфлікті у східному Середземномор’ї, пише Bloomberg

Читайте також: Німецька компанія через Туреччину постачає до РФ станки для виробництва зброї — Bloomberg

«Якщо потрібно знайти рішення, воно має бути реалістичним, справедливим і практичним», — сказав лідер турків-кіпріотів Ерсін Татар в інтерв’ю Bloomberg News у вівторок у Нью-Йорку. «Тому ми вимагаємо двох рівноправних сусідніх держав».

Читайте також: Bloomberg: Сплеск попиту на дизель йде на користь нафті ESPO із Сибіру

Татар відмовився від відновлення переговорів, спрямованих на об’єднання острова, якщо керівництво кіпріотів-греків на півдні не відмовиться від свого прагнення створити федерацію для управління всією країною. Його коментарі фактично стають основою для запланованої на середу зустрічі між президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом під час їхнього візиту до Нью-Йорка на Генеральну Асамблею Організації Об’єднаних. Також можна сказати що вони намагаються вберегти певну відлигу у своїх відносинах, яка лише зароджується.

Читайте також: На Кіпрі затримали спільника Жеваго у махінаціях банку «Фінанси та Кредит»

Кіпрський конфлікт

Кіпр був фактично розділений у 1963 році, коли спалахнули бойові дії між двома основними групами: грецькими та турецькими кіпріотами. Він був повністю розділений у 1974 році після втручання Туреччини, яка захопила північну третину острова та заявила, що має намір захистити турків-кіпріотів меншини після перевороту, який підтримали Афіни прихильники союзу з Грецією.

Читайте також: Греція підтримує набуття Україною членства в НАТО – спільна декларація

До цього дня самопроголошена турецько-кіпрська держава, як і її лідер Татар, визнається лише Туреччиною, тоді як Республіка Кіпр на півдні острова є міжнародно визнаною та приєдналася до Європейського Союзу в 2004 році.

Читайте також: Туреччина купує вугілля з тимчасово окупованих РФ територій України — Reuters

«Ми запрошуємо міжнародне співтовариство визнати незалежність Турецької Республіки Північного Кіпру та встановити дипломатичні, політичні та економічні зв’язки з цією країною», – сказав Ердоган у зверненні до зібрання ООН у вівторок.

Читайте також: Ізраїль, Кіпр і Греція планують газову угоду на тлі відмови Європи від російського газу

Послідовні спроби об’єднати острів провалилися. Останнім часом Туреччина наполягає на постійному розподілі острова за рішенням про створення двох держав. Кіпр і Греція не підтримують таку формулу, стверджуючи, що федерація двох громад є єдиним життєздатним рішенням.

Майбутнє острова разом із обмеженням морських кордонів є одним із ключових питань, які Ердоган і Міцотакіс обговорять під час зустрічі. Обидва лідери нещодавно вийшли з національних виборів, що збільшує ймовірність того, що вони можуть мати більше політичного капіталу, щоб пропонувати компроміси та покращувати їхні відносини .

«Греція повинна взяти на себе ініціативу, щоб поговорити з нашою батьківщиною, якщо вони хочуть, щоб мир і стабільність тривали», – сказав Татар, маючи на увазі Туреччину. «Вони повинні якось прийняти реальність турків-кіпріотів».