UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому Орбан перешкоджає союзникам у наданні допомоги Україні? — Bloomberg

Угорщина блокує допомогу Україні, ставлячи під сумнів свою лояльність до ЄС та НАТО.

Прем'єр-міністр Угорщини часто є дивною людиною в Європейському Союзі та військовому альянсі НАТО. З моменту вторгнення Росії в Україну Віктор Орбан фактично самотужки протистоїть спробам Заходу допомогти Україні. Зараз, коли війна триває вже третій рік, а Україна дуже потребує підтримки, позиція націоналістичного лідера дратує союзників Угорщини і ставить під сумнів справжню лояльність його уряду, повідомляє Bloomberg.

Що робить Орбан?

Минулого року Орбан наклав вето на пакет економічної підтримки ЄС для України на суму 50 млрд євро, посилаючись на побоювання щодо хабарництва. Він поступився у лютому, коли його європейські партнери скликали спеціальну зустріч, щоб натиснути на нього і змусити відмовитися від опозиції. Місяцем раніше Угорщина погодилася на створення фонду у розмірі 5 мільярдів євро для врегулювання поставок зброї з ЄС в Україну.

Тепер союзники звинувачують Орбана в тому, що він відмовився від свого слова, затримуючи ці кошти, а також ще 1,5 мільярда євро на постачання зброї. Угорщина також пообіцяла накласти вето на 14-й раунд санкцій ЄС проти Росії й виступила проти запланованого Організацією Північноатлантичного договору пакету підтримки Києва, який включав би підготовку українських солдатів за межами України.

Читайте також: Чому американські консерватори ігнорують залицяння Орбана з Китаєм? – The Hill

Чим він обґрунтовує блокування допомоги Україні?

На відміну від більшості союзників, Орбан дружить з китайським лідером Сі Цзіньпіном і російським диктатором Владіміром Путіним і стверджує, що Росія не становить військової загрози для ЄС і східного флангу НАТО, включаючи Угорщину.

Він вважає війну Росії проти України конфліктом між "двома слов'янськими країнами", а надання фінансування і зброї Україні, яка не є членом НАТО і межує з Угорщиною, лише затягне і загострить конфлікт. Це призвело до того, що на батьківщині він став фактично єдиним західним лідером, який виступає за "мир", звинувачуючи при цьому ЄС і НАТО у розпалюванні війни.

Що кажуть союзники Угорщини?

Уряди інших країн ЄС і члени НАТО вважають Росію очевидною і реальною загрозою, яку лише підбадьорить військова перемога в Україні. Ці побоювання спонукали Фінляндію і Швецію вступити до НАТО, що їм вдалося зробити лише після того, як вони подолали опір Орбана. Позиція Орбана також спонукала деяких союзників Угорщини поставити під сумнів його відданість, а дехто назвав його "троянським конем" Путіна.

Читайте також: Якби росіяни були достатньо сильними, щоб перемогти українців одним махом, вони б це вже зробили – Орбан

Що ЄС може зробити з Орбаном?

Угорщина була проблемою для ЄС і НАТО відтоді, як Орбан повернувся до влади у 2010 році. Він встановив тісні зв'язки з Росією і Китаєм. Наприкінці 2022 року ЄС призупинив фінансування Угорщини на суму понад 30 мільярдів євро через занепокоєння щодо верховенства права та корупції і досі утримує дві третини цих грошей. Це не змогло змусити Орбана підкоритися.

Ситуація може ускладнитися з 1 липня, коли Угорщина перейме піврічне головування в ЄС. Хоча Угорщина заявила, що намагатиметься бути неупередженим посередником, багато хто в Європі не вірить в це.

Як можуть розвиватися події за планом Орбана?

Орбан сподівається, що ультраправі партії отримають значну перемогу на виборах до Європейського парламенту в червні, що призведе до формування законодавчого органу, який буде більш відповідним до його світогляду. Він має союзника — прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який повернувся до влади минулого року, проводячи кампанію проти інституцій ЄС і виступаючи проти військової допомоги Україні.

Читайте також: Сі Цзіньпін пообіцяв Віктору Орбану «золоту подорож»

У Нідерландах ультраправий лідер Герт Вілдерс став ключовим гравцем у формуванні нового уряду і також хоче припинити озброєння України. Орбан підтримує тісні контакти з Дональдом Трампом і заявив, що колишній президент США "не дасть ні копійки" на військову допомогу Україні, якщо виграє переобрання в листопаді.

Чи можуть ЄС і НАТО обійти Орбана?

Це легше сказати, ніж зробити. І ЄС, і НАТО керуються договорами, і в обох альянсах найважливіші рішення вимагають одностайної підтримки. Хоча в ЄС докладаються зусилля для розширення голосування більшістю голосів, Угорщина все ще може зірвати важливі рішення і навіть звернутися до судів блоку, якщо Орбан вважатиме, що його рішення було відхилено несправедливо.

Тим не менш, зараз, коли оборона України входить у вирішальну стадію, на Орбана все більше тиснуть, щоб він поступився. Минулого року очільник НАТО скликав міністерський комітет з Україною, попри багаторічні заперечення Угорщини проти такої зустрічі.

Читайте також: Зеленський запросив Орбана на Саміт миру

Чи хоче Орбан виключити Угорщину з ЄС і НАТО?

Коротка відповідь — ні. Орбан отримує свій вплив значною мірою завдяки членству Угорщини в обох організаціях. ЄС має вирішальне значення для економіки країни, а НАТО — для її безпеки.

Ось чому такі країни, як Росія і Китай, приділяють Орбану багато уваги. Угорщина пропонує доступ до спільного ринку ЄС, і підтримка лідера країни — це спосіб лобіювати — або сіяти розбіжності всередині найбільшого в світі торгового блоку і військового альянсу.

Читайте також: ЄС хоче розпочати перемовини про вступ України до початку головування Угорщини — Politico

Водночас Орбан заявив, що Угорщина, яка не перейшла на євро, хоче відмовитися від будь-яких кроків, які можуть зробити ЄС більш федеративною організацією. Він також говорив про "переосмислення" членства в НАТО, щоб дозволити Угорщині залишатися осторонь поглиблення підтримки України з боку військового альянсу, зберігаючи при цьому доступ до статті 5, яка вимагає від усіх країн НАТО захищати будь-якого члена альянсу, який зазнає нападу.

Чого Угорщина насправді добивається від України, пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко