UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай провів рідкісне “публічне” випробування міжконтинентальної балістичної ракети

За словами аналітиків, з огляду на корупційні скандали в Ракетних військах, для Пекіна важливо продемонструвати стабільний стан своїх сил.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Китай у середу, 25 вересня, заявив про успішний запуск міжконтинентальної балістичної ракети в Тихий океан. Таке рідкісне “публічне” випробування, ймовірно, викличе занепокоєння міжнародної спільноти з приводу нарощування ядерного потенціалу Пекіна, повідомляє Reuters.

Читайте також: Китай назвав три складових своєї позиції щодо врегулювання «української кризи»

Запущена Ракетними військами Народно-визвольної армії Китаю МБР з муляжем боєголовки “впала в запланованих морських районах”, йдеться в заяві китайського Міністерства оборони, де також додається, що це був “рутинний захід у межах щорічного плану підготовки”, не спрямований проти жодної країни чи цілі.

Пекін “заздалегідь поінформував зацікавлені країни”, згідно з окремим повідомленням агентства Xinhua, в якому не уточнюється ні шлях ракети, ні де саме у “відкритих водах Тихого океану” вона впала.

“Запуск перевірив ефективність зброї й техніки та рівень підготовки військ, і досяг очікуваної мети”, - йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, Пекін рідко запускає ракети дальнього радіусу дії в море, оскільки вважає за краще випробовувати їх без попередження в ізольованих провінціях, таких як Внутрішня Монголія.

Ракетні війська армії Китаю, які контролюють звичайні та ядерні ракети країни, отримали завдання модернізувати ядерні сили на тлі вдосконалення американської протиракетної оборони, поліпшення можливостей спостереження і зміцнення альянсів.

За словами аналітиків, з огляду на нещодавні корупційні скандали в Ракетних військах, для Пекіна важливо продемонструвати, що на найвищому військовому рівні все йде “як завжди”. Випробування покликане чітко показати, що засоби стратегічного стримування все ще функціонують.

Деякі експерти кажуть, що швидкість нарощування ядерних сил Китаю виходить за межі надійного мінімального стримування — найменшого стратегічного арсеналу, необхідного для запобігання нападу. Пекін роками дотримувався політики “незастосування ядерної зброї першим”, але китайська армія наздоганяє великі ядерні держави, розгортаючи нову тріаду озброєнь, які можуть бити з суші, моря і повітря.

Читайте також: Ми повинні припинити співпрацю Росії, Китаю, Ірану та КНДР — Блінкен

США послідовно вказували на розширення ядерного арсеналу Китаю. У щорічній доповіді Пентагону, опублікованій у жовтні минулого року, йдеться про те, що Пекін має в арсеналі понад 500 ядерних боєголовок, а до 2030 року, ймовірно, їх буде вже більше тисячі.

Повідомлялося, що в липні Китай призупинив переговори з Вашингтоном щодо контролю над озброєнням та нерозповсюдження ядерної зброї на знак протесту проти продажу зброї Тайваню.