UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай планує провести інтенсивні військові навчання на тлі напруженості з США — Bloomberg

Візит лідерки Тайваню в США неабияк розлютив Пекін.

Збройні сили Китаю планують провести принаймні п’ять військових навчань у різних районах, включаючи води біля узбережжя та в Південно-Китайському морі, на тлі зростання напруженості у відносинах із Тайванем і США. Про це повідомляє Bloomberg.

Одні з оголошених військових навчань триватимуть три дні у водах біля портового міста Циндао, де розташована головна військово-морська база Народно-визвольної армії Китаю, згідно із заявою Адміністрації Китаю з безпеки на морі.

Згідно з повідомленням, у вівторок, 18 березня, з 9 ранку до полудня в цьому ж районі була невизначена «велика військова діяльність».

Відомство застерегло моряків від заходу у води біля узбережжя провінції Шаньдун, де часто проводяться військові навчання і яка знаходиться далеко від території регіональних партнерів США з безпеки.

Останніми днями Китай посилив військову та аерокосмічну діяльність біля свого узбережжя на тлі напруженості з Тайванем і США. У неділю, 16 квітня, Пекін також оголосив район на північ від острова закритим для польотів через ризик падіння уламків від запуску метеорологічного супутника.

Читайте також: Тайвань закупить у США 400 ракет Harpoon

Напруженість навколо Тайваню, який Пекін вважає частиною Китаю, особливо зросла після того, як президент острова Цай Інвень зустрілася зі спікером Палати представників США Кевіном Маккарті в Каліфорнії на початку цього місяця, після чого Китай провів масштабні військові навчання.

У серпні минулого року Пекін обмежив польоти і судноплавство навколо Тайваню, оскільки проводив військові навчання на знак протесту проти візиту тодішнього спікера Палати представників Ненсі Пелосі.

Армія Китаю також проводитиме навчання з 18:00 п'ятниці, 21 квітня, до 8:00 неділі, 23 квітня, в Південно-Китайському морі, йдеться в окремій заяві Адміністрації морської безпеки.

Це відбувається напередодні найбільших американсько-філіппінських військових навчань, які триватимуть наступного тижня, що є частиною ширших зусиль президента Філіппін Фердинанда Маркоса-молодшого, спрямованих на просування давнього альянсу з США. Нещодавно Штати отримали розширений доступ до філіппінських військових об'єктів, і обидві країни планують спільне патрулювання в Південно-Китайському морі, де Пекін і Маніла мають територіальну суперечку.

Читайте також: Військові навчання можуть свідчити про те, що Китай готується розпочати війну проти Тайваню — глава МЗС острова

Нещодавно китайський міністр закордонних справ Цінь Ган заявив, що обидві сторони Тайванської протоки належать Китаю. За його словами, для Пекіна захист суверенітету є правильним і доречним. 

Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву заявив, що готується до можливості конфлікту з Китаєм у 2027 році.