UA / RU
Підтримати ZN.ua

Викиди парникових газів скоротили стратосферу Землі — The Guardian

Вчені продовжують виявляти згубний вплив людей на планету.

Величезні викиди парникових газів унаслідок діяльності людства скорочують стратосферу планети, і це дуже невтішна тенденція, пише британська газета The Guardian.

Товщина шару атмосфери скоротилася на 400 метрів з 1980-х років, виявили дослідники, і до 2080 року вона може зменшитися ще приблизно на кілометр, якщо кількість шкідливих викидів не скоротиться. Подібні зміни можуть вплинути на роботу супутників, систему навігації GPS та радіозв'язок.

Таке «відкриття» вчених свідчить про глибокий вплив діяльності людей на планету. У квітні науковці вже повідомляли про те, що кліматична криза змістила земну вісь, оскільки масове танення льодовиків перерозподіляє вагу навколо земної кулі.

Стратосфера простягається приблизно від 20 до 60 км над поверхнею Землі. Внизу знаходиться тропосфера, в межах якої живуть люди, і саме тут вуглекислий газ нагріває повітря. Це розширює нижню межу стратосфери. Але, коли CO2 потрапляє в стратосферу, він охолоджує повітря, змушуючи його звужуватися.

Зменшення стратосфери є тривожним сигналом про надзвичайну кліматичну ситуацію та згубний вплив на планету, який чинить людство, за словами Хуана Аньеля з Університету Віго в Іспанії, який брав участь в дослідженні.

«Це дійсно шокує», - сказав він.

Вчені вже знали, що висота тропосфери збільшується, коли почали зростати викиди вуглецю, і висували гіпотезу про те, що стратосфера скорочується. Але нове дослідження «офіційно» підтверджує це і показує, що така тенденція по всьому світу почалася щонайменше з 1980-х років, коли вперше почали збиратися супутникові дані.

Озоновий шар, який поглинає ультрафіолетові промені, знаходиться в стратосфері, і вчені вважали, що втрата озонового шару за останні десятиліття могла провокувати скорочення стратосфери. Зменшення озонового шару означає менше нагрівання в стратосфері. Але нові дослідження показали, що саме зростання викидів СО2 стоїть за скороченням стратосфери.

Дослідження, опубліковане в журналі Environmental Research Letters, зробило такі висновки, використовуючи набір супутникових спостережень, зроблених з 1980-х років у поєднанні з безліччю розрахункових моделей, які включали складні хімічні взаємодії, що відбуваються в атмосфері.

«Це може вплинути на траєкторії супутників, на радіохвилі, та врешті-решт і на загальну роботу глобальних навігаційних систем», - заявили дослідники.

«Дослідження пропонує перші спостереження, що свідчать про скорочення стратосфери, і показує, що причиною насправді є викиди парникових газів унаслідок діяльності людини», - каже професор Пол Вільямс з Університету Редінга у Великій Британії.

«Деякі вчені називають верхні шари атмосфери "ігноросферою", оскільки вони майже не вивчені. Нове дослідження надає аргументи на користь розширення спостережень за цією віддаленою, але критично важливою частиною атмосфери», - додав Вільямс.

«Примітно, що ми все ще відкриваємо нові аспекти зміни клімату після десятиліть досліджень. Це змушує мене задуматися, які ще зміни приносить людська діяльність», - сказав Вільямс. За результатами його власного дослідження, кліматична криза може збільшити втричі «обсяг турбулентності», яку відчувають повітряні мандрівники. Розширення впливу діяльності людства вже змусило вчених оголосити нову епоху: антропоцен.

Читайте також: Більшість міст світу не можуть захиститися від кліматичної кризи — The Guardian

Раніше повідомлялося, що унаслідок глобального потепління температура повітря у деяких країнах до 2050 року може піднятися до екстремальних 56 °C.

Вчені попереджають, що подібні погодні умови становлять серйозну загрозу для людей і тварин.

Опитування людей із 14 країн показує, що найбільше люди зараз бояться наслідків кліматичних змін та виявлення нових невідомих хвороб, згідно з даними дослідницького центру Pew.

Більшість з усіх респондентів заявляють, що обидві проблеми є ключовими загрозами для їх країн. Загалом, опитані найчастіше згадували саме екологічні проблеми та циркуляцію інфекційних хвороб, ніж інші загрози, такі як тероризм, кібератаки, поширення ядерної зброї, економічні негаразди та масова міграція.