UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські політики й активісти просять Байдена ввести санкції проти оператора «Північного потоку-2»

Президент США пояснював відмову вводити санкції проти Nord Stream 2 AG тим, що газопровід майже збудований, і зупинити його добудову неможливо.

Українські політики, громадські діячі, журналісти та активісти звернулися з листом до президента США Джо Байдена, в якому просять переглянути рішення про відмову вводити санкції проти оператора газопроводу «Північний потік-2», пише «Європейська правда» з посиланням на наявний в редакції текст.

Автори листа, посилаючись на заяву США після досягнення угоди з Німеччиною щодо «СП-2», наполягають: вона не передбачає ефективних гарантій безпеки для країн, інтереси яких зачіпає проект, і ставить під загрозу допомогу Сполучених Штатів у забезпеченні трансатлантичної безпеки і трансформації України.

«У російський державний бюджет буде вкладено більше грошей, які використовуватимуться для фінансування зловмисних дій у Сполучених Штатах і військової агресії проти України. Ці гроші використовуватимуться для підтримки деспотичних режимів і придушення сподівань не лише українського народу, а й білорусів, грузинів і будь-якого іншого російського сусіда, який наважується шукати власну долю», - йдеться в листі.

На думку авторів, якщо газопровід запрацює, Україна втратить важливий фактор стримування ескалації російської агресії, в у Кремля будуть розв'язані руки, щоб почати широкомасштабний наступ на Україну.

Крім того, Кремль отримає більше можливостей шантажувати Україну та Європу, зупиняючи або скорочуючи поставки газу, і саботувати транзит через Україну (угода передбачає продовження транзиту на 10 років - ред.), додається в листі.

Автори листа просять скасувати рішення про незастосування санкцій щодо компанії Nord Stream 2 AG до середини серпня - крайнього терміну подання звіту адміністрації Байдена про обов'язкові санкції до Конгресу.

««Північний потік-2» збагатить і розширить можливості ділових кіл в Європі, які слугують апологетами авторитарної політики Путіна. Це також дало б Путіну додаткові ресурси для «найму» більшого числа західних політиків, таких як (колишні президенти Німеччини і Франції) Герхард Шредер і Франсуа Фійон. Це не удар по корупції, і це тільки спонукає Путіна продовжувати підштовхувати Європу. Це не той шлях, яким Америка повернулася. Буде дуже важко повірити у відновлення влади демократії без перегляду вашого рішення», - йдеться в листі.

Компанія-оператор Nord Stream 2 AG відповідає за будівництво «Північного потоку-2», і на 100% належить російському «Газпрому». Директором компанії є Матіас Варніг.

Читайте також: Наступник Меркель розповів, що завадить Росії використовувати «ПП-2» як зброю

Нагадаємо, наприкінці травня США оголосили про відмову вводити санкції проти оператора газопроводу «Північний потік-2» і його виконавчого директора Маттіаса Варніга.

У Держдепартаменті відмову від розширення санкцій пояснили необхідністю налагодити відносини з Німеччиною, що постраждали під час президентства Дональда Трампа. Сам Байден пояснив відмову тим, що «газопровід добудований на 90%», і водити санкції на цьому етапі контрпродуктивно для відносин з Європою.

21 липня  заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що США і Німеччина досягли домовленостей стосовно газопроводу «Північний потік-2». Сполучені Штати не зупинятимуть добудову російського проєкту. Строни також  домовилися про заходи забезпечення енергетичної безпеки України.

Як розглядати заяву США і Німеччини щодо енергетичної безпеки на континенті? В Україні вже поспішили назвати це «зрадою». Зарано. Вона буде провальною для наших інтересів лише у тому разі, якщо ми й надалі нічого не робитимемо замість наповнення її змістом, який захистить Україну та Європу. Усе в наших руках, треба лише подивитися на проблему спокійно та виконати «домашню роботу». Як? Читайте у статті Лани Зеркаль «Як Україні не втратити можливості виграти в протистоянні навколо «Північного потоку-2»» у ZN.UA.