UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Байдена допускають перегляд рішень щодо стратегічних позицій США в Європі – АР

У понеділок Москва та Вашингтон проведуть у Женеві переговори щодо безпеки в Європі.

В адміністрації президента США Джо Байдена все ж допускають можливість поступової зміни рішень щодо майбутніх стратегічних позицій США в Європі, пише АР з посиланням на американських чиновників.

«Адміністрація Байдена буде відкрита у переговорах з Росією щодо скорочення можливого майбутнього розгортання наступальних ракет в Україні та накладання обмежень на військові навчання США та НАТО у Східній Європі, якщо Росія готова відступитися від України», - йдеться у матеріалі.

10 січня Росія та США проведуть у Женеві переговори щодо безпеки в Європі, однією із тем стане ескалація напруженості на російсько-українському кордоні. Напередодні переговорів NBC News повідомляло про готовність Сполучених Штатів обговорювати з Росією скорочення військ та навчань у Східній Європі. У Пентагоні інформацію журналістів, як і «поступки» Росії, заперечували.

На переговорах у Женеві Вашингтон готовий обговорювати обмежені аспекти безпекової політики в Європі, стверджують співрозмовники журналістів. Але будь-які домовленості залежатимуть від того, чи зніме Росія загрози для України, до того ж, усі рішення погоджуватимуться з Києвом і Брюсселем. Про скорочення військової присутності США в Європі, як того вимагає Москва, не йдеться, запевняють чиновники.

Офіційні особи США категорично відкинули «ультиматум» Москви щодо нерозширення НАТО на схід та виведення американських військ і зброї зі Східної Європи, пише «Європейська правда».

Водночас, Вашингтон разом із союзниками по НАТО готовий ввести наджорсткі санкції проти Росії у разі повномасштабного вторгнення в Україну. Обмеження стосуватимуться фінансової системи РФ і критично важливих для влади секторів економіки. РФ може приєднатися до Ірану, Куби, Сирії і Північної Кореї – країн, щодо яких діють найсуворіші обмежувальні заходи.

Обмеження у поставках інтегральних схем і продукції, що містить інтегральні схеми, негативно позначиться на промисловості, авіоніці, оборонному секторі, цивільній авіації; що завдасть удару по амбіціях Кремля у сфері високих технологій.

Читайте також: Росія в Женеві хоче домовитися «динамічно, без пауз» – Рябков

Розмістивши військових поблизу кордонів України, Кремль висунув ультиматум, фактично закликаючи Захід погодитися на «переписування» геополітичного порядку в Європі на умовах Москви.

7 січня міністри закордонних справ країн НАТО погодили спільну позицію перед російсько-американськими переговорами. Того ж дня відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та держсекретаря США Ентоні Блінкена. Блінкен запевнив Україну у незмінній підтримці Сполучених Штатів.

ZN.UA пропонує читачам поміркувати над тим, про що домовилися і (не) домовилися американський, український і російський лідери, що чекає на Україну в середньостроковій перспективі й до чого варто готуватися вже зараз: