UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп запропонував Євросоюзу скасувати усі загороджувальні бар'єри і мита

За його словами, тільки так можна досягти по-справжньому "вільного ринку і чесної торгівлі".

Президент США Дональд Трамп зробив несподівану пропозицію Євросоюзу; у розпал розв'язаних Америкою двох "торгових війн" Трамп пропонує ЄС взаємно відмовитися від усіх мит і торговельних бар'єрів. Традиційно про це лідер Сполучених Штатів написав у своєму Twitter.

"І США, і ЄС відмовляються від усіх мит, бар'єрів і субсидій! Це, нарешті, можна буде назвати вільним ринком і чесною торгівлею! Сподіваюся, що вони це зроблять. Ми готові, а вони - ні!" - написав Трамп.

Також він зазначив, що завтра представники ЄС прибувають до Вашингтона для обговорення загороджувальних бар'єрів і мит.

The European Union is coming to Washington tomorrow to negotiate a deal on Trade. I have an idea for them. Both the U. S. and the E. U. drop all Tariffs, and Barriers Банкірів! That would finally be called Free Market and Fair Trade! Hope they do it, we are ready - but they won't!

- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 25 липня 2018 р.


Нагадаємо, раніше президент США розкритикував торгові угоди з Євросоюзом і Китаєм, назвавши їх "грабунком" Сполучених Штатів. Трамп заявив, що США - "пограбована скарбничка" і закликав країни торгувати чесно, інакше санкцій не уникнути.

1 березня на зустрічі з представниками найбільших металургійних компаній президент США Дональд Трамп оголосив про введення мита на імпорт сталі і алюмінію. Вже 8 березня глава Адмінстрації підписав розпорядження про оподаткування іноземної сталі 25% митом, а алюмінію - 10%.

Тарифи вступили в силу для деяких членів СОТ 23 березня 2018 року, а для інших - 1 червня 2018 року. Євросоюз і Китай у відповідь також ввели мита на американські товари.

Шість з семи держав "Великої сімки" висловили незгоду з загороджувальними митами США на сталь і алюміній та ініціювали саміт, присвячений цій темі, що відбувся 8-9 червня в канадському Квебеку.

Одночасно в ЄС підготували спільні пропозиції США для уникнення торгової війни. Джерела в дипломатичних колах наголосили на тому, що мова йде про експорт американського скрапленого газу в Європу, про поліпшення умов доступу для автовиробників США на європейський ринок і про лібералізацію держзакупівель.

Детальніше про можливі наслідки торгових воєн для української економіки читайте в матеріалі Артура Федорчука "Торгова війна і Україна" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".